economie

Cameron: ‘waarschuwingslampen knipperen voor wereldeconomie’

Door Elif Isitman - 17 november 2014

De Britse premier David Cameron is bang voor een nieuwe economische crisis: ‘de eurozone staat op de rand van een mogelijke derde recessie.’

Dit schrijft Cameron maandag in een blog voor The Guardian. De Britse premier vreest voor een nieuwe globale economische crisis. De aanleiding voor zijn somberheid is de uitwisseling van informatie met andere landen tijdens de G20-top in Australië: ‘Na de bijeenkomst in Brisbane is het voor mij duidelijker dan ooit dat we ons in Groot-Brittannië aan onze lange termijnplannen moeten houden.’

Onzekerheid en onstabiliteit

Cameron zegt dat de Britse economie op dit moment, in tegenstelling tot andere economieën in Europa, een groei doormaakt, Tegelijkertijd is hij bang voor de effecten van de ‘economische vertraging’ in de rest van de wereld op het herstel van zijn eigen economie, en dan met name op de Britse export en industrie. Vooral de ‘hoge mate van werkloosheid’, ‘dalende groei’ en het ‘risico op dalende prijzen’ in de Europese Unie baren de premier zorgen.

Hij wijst daarbij ook op de ebola-epidemie, de strijd in Syrië en de ‘illegale acties’ van Rusland in Oekraïne als factoren die ‘onzekerheid en onstabiliteit’ veroorzaken.

Fouten

Cameron zegt ‘in het verleden gemaakte fouten’ niet te willen herhalen door leningen af te sluiten en benadrukt dat Groot-Brittannië zijn overheidsschulden zal afbetalen.

Hierbij spreekt hij ook zijn vertrouwen uit in het tijdens de G20-top geformuleerde Brisbane Actieplan, waarin strategieën geformuleerd staan om de wereldwijde economische groei te bevorderen. Zwaartepunten in het actieplan zijn voornamelijk de bestrijding van corruptie en het verbeteren van het internationale belastingsysteem. Hiermee willen de deelnemende landen ervoor zorgen dat belastingontduiking wordt aangepakt en kleine ondernemingen niet onevenredig worden getroffen door belastingmaatregelen.

Tijdens de top beloofden wereldleiders verder dat de economische groei tegen het jaar 2018 met een extra 2 procent opgekrikt zal worden. De belangrijkste industrielanden beloofden onder meer om handelsbelemmeringen weg te nemen, concurrentie te verbeteren en investeringen te stimuleren. Daarnaast wil de G20 dat de klimaatproblemen beter aangepakt worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.