economie

Het linkse verleden van schrijvers rapport inkomensgelijkheid

Door Shari Deira - 04 november 2014

Afgelopen zomer publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) een rapport over de economische ongelijkheid in Nederland. Daarin wordt gesuggereerd dat herverdeling van inkomen en vermogen nodig is. Maar wie zijn de schrijvers van dit rapport?

Journalist Paul Jansen van De Telegraaf doet in zijn column een interessante onthulling over drie schrijvers van het rapport. Het is de vraag of de onderzoekers wel objectief genoeg zijn.

Achtergrond

Het WRR-rapport Hoe ongelijk is Nederland? verscheen in juni en brengt volgens de schrijvers ‘de verschillen in inkomen, loon en vermogen in ons land in kaart’. ‘Daarnaast worden de mogelijke gevolgen van economische ongelijkheid verkend.’

Het rapport is geschreven door Monique Kremer, Mark Bovens, Erik Schrijvers en Robert Went. Voor wie de achtergrond kent van drie van deze schrijvers, zijn de conclusies van het onderzoek niet verrassend te noemen.

Kremer was eerder redacteur bij De Helling, ‘het kwartaalblad voor linkse politiek’, dat door het wetenschappelijk bureau van GroenLinks wordt uitgegeven, schrijft Jansen. De tweede schrijver, Bovens, schreef in 2006 mee aan het nieuwe beginselprogramma van de PvdA.

Piketty

De derde persoon die bijdroeg aan het rapport, Robert Went, was prominent lid van de Socialistische Arbeiderspartij, ‘een radicale, trotskistische organisatie, die klassenstrijd en wereldrevolutie predikte, en nu onder naam Socialistische Alternatieve Politiek door het leven gaat’.

Went schoof deze zomer zijn eigen ideeën over inkomensgelijkheid niet onder stoelen of banken. Hij sprak over het ‘meesterwerk’ van de Franse econoom en nivelleringsgoeroe Thomas Piketty, en heeft naar eigen zeggen het boek Het Kapitaal van Karl Marx nog in zijn boekenkast staan.

‘Die tijd komt nooit meer terug, maar wat zou het mooi zijn als Piketty ook in ons land veel verkocht en – belangrijker – gelezen gaat worden,’ schreef Went in een artikel. In de jaren negentig zat hij nog in het dagelijks bestuur van de SAP.

Piketty mag woensdag de financieel specialisten van de partijen in de Tweede Kamer toespreken. Ook Robert Went is uitgenodigd als senior wetenschappelijk medewerker van de WRR.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.