economie

Hoe een deel van de paardensport werd gefinancierd met gestolen geld

Door Elif Isitman - 01 november 2014

Een aantal Nederlandse spring- en dressuurpaarden is waarschijnlijk gefinancierd met gestolen geld. De wapenmagnaat Gaston Glock, die geld stak in de Nederlandse dressuursport, wordt door zijn ex-vrouw gedaagd voor 500 miljoen dollar.

Dit meldt Het Financieele Dagblad zaterdag.

Record

Op de Wereldruiterspelen die eens in de vier jaar worden gehouden behaalde Nederland de recordpositie van tweede in het landenklassement. Nederland kreeg achttien medailles, zes maal goud, drie maal zilver en negen keer brons. Dit is meer dan welk ander land dan ook.

Theo Ploegmakers, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) verklaart het succes van de  Nederlanders door het feit dat we heel goede paarden en ruiters hebben.

Dinsdagavond werden de winnaars gehuldigd.

Dure paarden

Nederland heeft heel dure paarden. Veel prijswinnaars op de Wereldruiterspelen zijn afkomstig uit dezelfde stal: de Oostenrijkse stal Glock van wapenmagnaat Gaston Glock.

Hij ging begin 2012 in zee met Nederlandse topruiters als Edward Gal, Hans Peter Minderhoud, Gerco Schröder en toptrainer Nicole Werner.

Glock financierde de paarden voor deze ruiters. Naast de financiering van de paarden en ruiters liet Gaston Glock in het Gelderse Oosterbeek een gigantisch hippisch complex bouwen. Dit complex is voornamelijk bedoeld voor het dressuurteam van Glock, bestaande uit Gal, Minderhoud en trainer Werner.

Belangrijk

Geldschieter Glock is dus zeer belangrijk voor de Nederlandse paardensport. Het is nu nog maar de vraag of de Nederlandse ruiters de paarden kunnen behouden, aangezien ze met gestolen geld gekocht zijn.

Dat beweert Helga Glock (78), een van de oprichters van het Oostenrijkse Glock-concern dat wereldwijd bekendstaat om zijn pistolen, in Het Financieele Dagblad.

Zij is de ex-vrouw van Gaston Glock. Haar ex-man zou de afgelopen jaren achter haar rug om honderden miljoenen euro’s uit het bedrijf hebben weggesluisd.

Met dat geld kocht Kathrin Glock, de nieuwe en tevens 52-jaar jongere echtgenote van Gaston, dure spring- en dressuurpaarden. Zij huurde Nederlanders in om de paarden te trainen en te berijden.

Wapens

De wapens van Glock zijn wereldwijd bekend. In 1983 leverde de firma Glock 9 mm-pistolen aan het Oostenrijkse leger en in de jaren daarop aan andere Europese legers. Het Nederlandse leger schafte in 1987 het wapen aan. De Glock 9-mm is nog altijd een standaardwapen binnen het leger.

In de jaren negentig verovert Glock ook de Amerikaanse markt: twee derde van de Amerikaanse politiekorpsen gaat over op de Glock. De familie van Glock verdiende hier goud geld aan.

Ex

Wanneer Glock zijn vrouw Helga verlaat voor een jonger exemplaar, begint Helga een reeks juridische procedures. Ze wil hiermee niet alleen een hogere alimentatie maar ook ‘haar’ deel van het Glock-imperium.

In haar strijd tegen haar ex-man dient Helga Glock in oktober een uitgebreide klacht tegen hem in bij de rechtbank in de Amerikaanse staat Georgia. Daarin verwijst zij naar vertrouwelijke documenten van het wapenconcern van haar ex-man.

Volgens Helga gebruikt haar ex-man sinds de jaren tachtig allerlei constructies om winsten van zijn Amerikaanse pistolenfabriek buiten het zicht van haar te houden. In totaal zou hij haar een bedrag van 500 miljoen dollar afhandig maken.

In haar aanklacht zegt Helga Glock dat hij dit geld van haar heeft gestolen en dat hij dat geld aan zijn nieuwe echtgenote heeft gegeven. Zij gebruikte het vervolgens om in Oostenrijk en Nederland luxueuze maneges en trainingscomplexen te bouwen, dure paarden te kopen en de beste ruiters en trainers ter wereld in te huren.

De documenten die Helga Glock in haar bezit heeft laten zien dat er op geraffineerde wijze routes werden opgezet waarmee Glock met behulp van schijntransacties geld uit de Verenigde Staten wegsluisde.

Hoe de rechter hierover zal oordelen is nog maar de vraag.

De paardensportbond KNHS beschouwt het conflict tussen Helga en Gaston Glock as ‘privé’ en vindt zichzelf geen partij in de zaak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.