economie

Hoogleraar Engelen door het stof over ‘gimmick’ schaduwelite

Door Shari Deira - 25 november 2014

Hoogleraar financieel geografie Ewald Engelen zegt spijt te hebben van een namenlijst met ‘de schaduwelite’ van Nederland, die in zijn gelijknamige boek wordt gepubliceerd. Het is volgens Engelen een ‘gimmick’ die is verzonnen door zijn uitgever.

‘Je moet een boek van 240 pagina’s nu eenmaal aantrekkelijk maken,’ zegt Engelen dinsdagavond in televisieprogramma Altijd Wat, meldt de Volkskrant.

Verwarring

Op de lijst staan namen van prominente Nederlanders die ‘willens en wetens feiten hebben verdraaid, leugens verspreid, verwarring gesticht, burgers gechanteerd, toezichthouders geïntimideerd en wetenschappers gecorrumpeerd’.

Onder anderen premier Mark Rutte (VVD), oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) en burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) staan op de lijst, net als oud-minister Wouter Bos (PvdA). Voormalig Unilever-topman Morris Tabaksblat, die in 2011 is overleden, staat ook in het boek. Verder wordt een reeks bankiers en toezichthouders genoemd.

Wie er volgens Engelen heeft gelogen, kan hij niet zeggen. Op de vraag of Wouter Bos een leugenaar is, antwoordt Engelen ‘neen’. Engelen zegt wel dat de personen die behoren tot ‘de schaduwelite’ ervoor hebben gezorgd dat alle wetgeving die is aangenomen om banken na de crisis in het gareel te krijgen, ongedaan is gemaakt.

Spijt

Opmerkelijk is dat Engelen nu zegt spijt te hebben van de lijst. Vorige maand in Het Parool hield hij nog vast aan zijn verhaal.

Op de vraag hoe Engelen aan de namen is gekomen, antwoordde hij: ‘De lijst bevat de namen van personen die betrokken waren bij het onschadelijk maken van drie aanvallen in de laatste jaren op de bancaire geldmachine. Deze mensen hebben voorkomen dat er beperkingen kwamen op praktijken die banken en andere instellingen zeer veel vrijheid hebben gegeven.’

Ook zei Engelen dat hij hoopt dat de leden van de schaduwelite boos worden naar aanleiding van zijn boek. ‘Daarom noem ik de dingen bij hun naam.’

Amsterdam University Press, dat het boek van Engelen heeft uitgegeven, laat aan elsevier.nl weten nog geen officiële reactie te hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.