economie

Naheffing: Wiebes geeft vier maanden uitstel van betaling

Door Shari Deira - 12 november 2014

Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) geeft de vijf tot zes miljoen Nederlanders die een naheffing kunnen verwachten, iets meer tijd om deze te betalen. Ze krijgen vier maanden extra de tijd en hoeven over die periode geen rente te betalen.

Wiebes zei dat woensdag in het debat over het Belastingplan. Het gaat om een naheffing van gemiddeld 150 euro, die vooral werknemers met een dertiende maand treft.

Irritant

De vier maanden extra komen bovenop de gebruikelijke betalingstermijn bij de fiscus van zes weken. Het bedrag dat moet worden betaald, kan uiteenlopen van 10 tot in elk geval 700 euro, liet Wiebes eerder al weten. Er zijn ook mensen die geld terugkrijgen.

Wiebes zegt dat de naheffing ‘op z’n best irritant’ en ‘op z’n slechtst een financieel probleem’ is voor mensen. Hij maakte nog maar eens duidelijk dat het eigenlijk niet om een naheffing gaat, want de groep betaalt geen extra geld of een boete.

Ze moeten volgend voorjaar wel bijbetalen of krijgen dan minder terug omdat er dit jaar te veel is verkregen. De naheffing is het gevolg van een in november 2012 geplande wijziging die niet op tijd is verwerkt.

Excuses

Wiebes wees erop dat het belangrijk is om de kwestie niet te overdrijven. ‘We moeten eerlijk zijn over wat er gebeurt, maar niemand de stuipen op het lijf jagen met wat niet gebeurt.’

Het CDA drong er bij Wiebes op aan om zijn excuses aan te bieden, maar de staatssecretaris weigerde. De Tweede Kamer en het kabinet konden niet weten toen er met de motie in 2012 werd ingestemd, dat deze niet op tijd kon worden uitgevoerd, zegt Wiebes.

‘Bij een democratisch besluit van de volksvertegenwoordiging passen geen excuses,’ aldus Wiebes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.