economie

Nederland een belastingparadijs? Het valt wel mee

Door Shari Deira - 06 november 2014

Nederland concurreert door middel van gunstige fiscale regelgeving, maar ons land is daar niet anders in dan andere landen. Met deze aantrekkelijke fiscale regels concurreren landen met elkaar.

Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat Nederland wat betreft gunstige regels niet uit de pas loopt met andere landen als het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg. Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer.

Belasting

Multinationals zoeken wereldwijd naar manieren om hun belastingdruk te verlagen. Nederland is aantrekkelijk omdat winsten uit het buitenland niet nogmaals worden belast en er geen bronbelasting over rente en royalty’s wordt geheven.

Hoewel landen streven naar een rechtvaardige verdeling van belastingheffing, willen zij ook een aantrekkelijke plek zijn voor multinationals om zich te vestigen. Belastingontwijking is niet illegaal, maar kan wel negatieve gevolgen hebben, oordeelt de Rekenkamer.

De belastingdruk van het midden- en kleinbedrijf kan toenemen, omdat deze bedrijven niet de mogelijkheid hebben om zich ergens anders te vestigen.

Zoals gezegd doet Nederland ook mee aan de concurrentie om grote bedrijven aan te trekken. Uit gegevens van de Belastingdienst blijkt dat multinationals in Nederland geen 15 procent dividendbelasting betalen, maar nog geen 1 procent.

Wake-upcall

De vestiging van grote bedrijven in ons land, levert ook geld op. De Amerikaanse Kamer van Koophandel noemde het vertrek van Starbucks, dat in april bekendmaakte te verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk, een wake-upcall voor de politiek.

Volgens de Kamer moet Nederland meer doen om Amerikaanse bedrijven hierheen te halen en hier te houden.

Directeur Patrick Mikkelsen vindt het onbegrijpelijk dat politici in tijden van crisis zich afvragen of Nederland niet te aantrekkelijk is geworden voor multinationals. Het vertrek van Starbucks kost de schatkist naar verluidt een slordige 700.000 euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.