economie

Sociale Zaken: extra geld armoedebestrijding goed benut

Door Elif Isitman - 19 november 2014

De meeste gemeenten doen aan doelgerichte besteding van het extra geld voor armoedebestrijding dat ze sinds vorig jaar krijgen. Dit komt naar voren uit een onderzoek van Sociale Zaken.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze blij is met de uitkomsten van het onderzoek: het viel namelijk nog maar te bezien of het geld in de praktijk ook daadwerkelijk naar armoedebestrijding zou gaan. Volgens de staatssecretaris bevestigt het rapport dat ‘gemeenten serieus bezig zijn mensen die het financieel moeilijk hebben te ondersteunen’.

19 miljoen

Het onderzoek werd onder alle 403 Nederlandse gemeenten uitgevoerd. De gemeenten kregen vorig jaar 19 miljoen euro extra om aan armoedebestrijding uit te geven. Dit jaar krijgen ze 70 miljoen en vanaf volgend jaar 90 miljoen jaarlijks. Het onderzoek laat zien dat twee derde van de gemeente dankzij dat geld de aanpak van armoede en schuldproblematiek heeft kunnen versterken. De gemeenten die dat niet deden waren nog bezig om hun beleid nader in te vullen. Verder had een aantal gemeenten het beleid nog niet vernieuwd na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart op het moment dat het onderzoek werd uitgevoerd.

Armoede

Bij armoedebestrijding richten gemeenten zich voornamelijk op gezinnen met kinderen, alleenstaande ouders met kinderen, uitkeringsgerechtigden en langdurige armen. Drie op te tien gemeenten zegt moeite hebben deze doelgroepen goed in beeld te krijgen.

In de praktijk gaven gemeenten veel van het geld uit aan bijvoorbeeld sport, zwem- en muzieklessen voor kinderen uit arme gezinnen. Ook stellen veel gemeenten een computer of fiets beschikbaar aan arme kinderen.

Naast deze doelgroepen, zijn er een aantal ‘nieuwe’ groepen armen die nog niet goed in beeld zijn gebracht. Voorbeelden hiervan zijn zzp’ers met schulden, ‘werkende armen’ en woningbezitters met schulden. Mensen met schulden blijken de samenleving veel geld te kosten.

In de aanpak van armoede gingen gemeenten dit jaar vaak nieuwe samenwerkingsrelaties aan met particuliere fondsen. Vanwege de ‘belangrijke rol’ die dit type organisaties vervullen, stelt Sociale Zaken ook in 2015 voor deze organisaties 4 miljoen euro beschikbaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.