economie

Aanval op belastingparadijzen: ‘Scherp de regels aan’

Door Shari Deira - 02 december 2014

Er moeten strengere, bindende regels komen om een eind te maken aan de belastingvoordelen voor bedrijven. De drie grootste economieën van Europa, Duitsland, Frankrijk en Italië, willen dat de strengere regels uiterlijk eind volgend jaar worden aangenomen.

De ministers van Financiën van de drie landen hebben hierover een brief gestuurd naar eurocommissaris Pierre Moscovici (Belastingen).

‘Dit initiatief, genomen door de EU, kan Europa de leidende rol geven die het verdient op internationaal niveau,’ schrijven de ministers Wolfgang Schäuble van Duitsland, Michel Sapin van Frankrijk en Pier Carlo Padoan van Italië.

Plicht

Volgens de bewindslieden is het een ‘gezamenlijke plicht’ om belastingontwijking tegen te gaan. ‘Het is onze gezamenlijke plicht om onze burgers en bedrijven ervan te verzekeren dat iedereen een eerlijk deel aan belastingen betaalt, als er winst wordt gemaakt.’

Nederland staat net als Luxemburg internationaal bekend als belastingparadijs. De Algemene Rekenkamer concludeerde vorige maand dat ons land door middel van gunstige fiscale regelgeving concurreert met andere landen.

Nederland is voor internationale bedrijven aantrekkelijk, omdat winsten uit het buitenland niet nogmaals worden belast en er geen bronbelasting over rente en royalty’s wordt geheven.

Ontoelaatbaar

De drie ministers van Financiën vinden dat de belastingmaatregelen waarmee lidstaten met elkaar concurreren niet meer toelaatbaar zijn.

‘Sinds bepaalde praktijken publiek bekend zijn, is de grens van toegestane belastingconcurrentie tussen lidstaten verschoven. Die ontwikkeling is onomkeerbaar,’ schrijven Schäuble, Sapin en Padoan.

Vorige maand werd uit onderzoek van een groep journalisten de exacte constructies duidelijk die Luxemburg gebruikt om de belastingdruk voor multinationals te verlagen. Onder de bedrijven die hiervan gebruik hebben gemaakt zijn Pepsi, Amazon en Ikea.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en oud-premier van Luxemburg heeft gezegd dat hij belastingparadijzen wil aanpakken. Brussel komt volgend jaar met een voorstel om automatisch gegevens uit te wisselen over belastingpraktijken.

Het is nog afwachten of Moscovici ook daadwerkelijk iets gaat doen met de voorstellen van de drie ministers. ‘Elke input van landen om oplossingen te vinden tegen belastingontduiking is gewenst,’ laat een woordvoerder van de Europese Commissie weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.