economie

Elsevier Uw geld: waarom u beter dit jaar nog een huis kunt kopen

Door Jean Dohmen - 10 december 2014

Het Nibud heeft de leennormen voor hypotheken aangescherpt. Wie volgend jaar een huis wil kopen, moet meer geld achter de hand houden.

Wie graag een huis wil kopen en weinig eigen geld achter de hand heeft, kan beter dit jaar zijn slag slaan dan in 2015. Het Nibud heeft de leennormen voor hypotheken met ingang van volgend jaar aangescherpt. Het wordt moeilijker een hogere hypotheek te krijgen.

Iemand met een jaarinkomen van 70.000 euro bruto die tegen een rente van 3,25 procent een hypotheek met een looptijd van tien jaar afsluit, mag van het budgetinstituut volgend jaar nog 360.523 euro lenen, ruim 28.000 euro (7,2 procent) minder dan dit jaar. Het kabinet neemt de normen van het Nibud over.

Het kabinet beperkt met een andere maatregel ook het bedrag dat huizenkopers kunnen lenen. De zogeheten loan to value ratio wordt in 2015 opnieuw met 1 procentpunt verlaagd, tot 103 procent. Dat betekent dat de maximale lening niet hoger mag zijn dan 103 procent van de waarde van het huis. Dit jaar is het nog 104 procent.

Onvermijdbare uitgaven

De daling van de maximale lening door de nieuwe berekening van het Nibud is een gevolg van de aanpassing van de systematiek. Het instituut zegt meer rekening te houden met ‘mogelijke persoonlijk onvermijdbare uitgaven’.

Als voorbeelden noemt het Nibud zorgkosten als gevolg van ziekte of de kosten die samenhangen met het krijgen van één of meer kinderen. Een lagere maximale lening leidt uiteraard tot lagere maandlasten. De huizenkoper houdt dan meer speelruimte over om financiële tegenvallers op te vangen.

Het Nibud geeft meer rekenvoorbeelden: iemand met een jaarinkomen van 30.000 euro bruto die een hypotheek met een looptijd van tien jaar tegen een rente van 3,25 procent afsluit, mag volgend jaar maximaal 137.018 euro lenen, 9.464 euro (6,4 procent) minder dan dit jaar. De strengere normen die in 2015 ingaan, kunnen huizenkopers die op het punt staan een huis te kopen het laatste zetje in die richting geven.

Rente

Overigens is de leencapaciteit van huizenkopers de laatste jaren eerder toe- dan afgenomen. Dat is een gevolg van de sterk gedaalde rente. Een jaar geleden bedroeg de rente op een hypotheek met een looptijd van tien jaar gemiddeld nog 4,25 procent. Met een inkomen van 70.000 euro bruto kon daardoor maximaal 355.735 euro worden geleend, een kleine 5.000 euro minder dan nu bij een rente van 3,25 procent.

Iemand met een inkomen van 30.000 euro bruto kon een jaar geleden bij eenzelfde hypotheek 134.671 euro lenen, ruim 2.300 euro minder dan nu. De verwachting is dat de rente de komende maanden niet stijgt. De huizenmarkt trekt dit jaar stevig aan.

Het aantal verkochte huizen is volgens het Kadaster in oktober met ruim 44 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2013 en met bijna 11 procent in vergelijking met september van dit jaar. Er werden ruim 14.000 huizen verkocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.