economie

DNB-baas Klaas Knot steunde Draghi’s ECB-plan niet

Door Elif Isitman - 22 januari 2015

President van de Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot heeft donderdag niet ingestemd met het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de aankoop van staatsobligaties in te zetten als wapen tegen de lage inflatie in de eurozone.

Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen in Frankfurt.

De DNB-voorman zou, samen met vier andere ECB-bestuurders, niet akkoord zijn gegaan met de nieuwe maatregelen. Die houden in dat de komende anderhalf jaar zo’n 1100 miljard euro in de Europese economie wordt gepompt, voornamelijk via de aankoop van staatsobligaties.

Niet unaniem

ECB-president Mario Draghi liet in een toelichting op de plannen weten dat de steun voor het plan binnen het ECB-bestuur zó duidelijk was, dat er geen formele stemming nodig was om te zien of een meerderheid akkoord ging. Hij meldde hierbij echter ook dat er van ‘unanieme steun’ geen sprake was. Daarbij noemde hij de namen van de tegenstanders niet.

Naast Knot waren de Duitsers Jens Weidmann en Sabine Lautenschläger, de Est Ardo Hansson en de Oostenrijker Ewald Nowotny het niet eens met het gepresenteerde plan. Het bestuur van de ECB bestaat in totaal uit 23 leden, zes leden van de directie en zeventien presidenten van de centrale banken uit de eurozone. Hoewel er geen formele stemming is geweest, zou hun tegenstand blijken uit de bijdrages die zij leverden.

Risico

Het plan van Draghi kan vooral op instemming rekenen vanuit de economisch zwakkere eurolanden zoals Griekenland, Spanje en Italië. Deze landen, die kampen met een flinke staatsschuld, kunnen met meer geld en een lagere rente schulden blijven aflossen.

In de Noord-Europese landen, waaronder ook Nederland, is een stuk minder steun voor het plan van Draghi. In Nederland sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich al uit tegen de risicodeling: de risico’s voor de opkoop van staatsleningen worden voor slechts 8 procent gedeeld. Verder dragen de nationale centrale banken de risico’s van de staatsobligaties in hun eigen landen. Gevreesd wordt dan ook dat de Noord-Europese landen op zullen moeten draaien voor de zwakkere eurolanden.

Oppositiepartij CDA riep premier Mark Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ter verantwoording over het besluit van de ECB. CDA-leider Sybrand Buma noemt het  besluit ‘onverantwoordelijk en slecht’. Hij snapt dan ook goed dat DNB-chef Knot het besluit heeft afgewezen.

Ook regeringspartij VVD is sceptisch over het instrument dat de ECB nu inzet. Tweede Kamerlid Mark Harbers zegt dat het besluit er niet toe moet leiden dat landen lui worden en niet meer hervormen. Ook Pvda en D66 waarschuwen dat hervormingen door moeten gaan en politici niet ‘achterover moeten gaan leunen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.