economie

Elsevier Uw geld: op skivakantie? Let op de reisverzekering

Door Nic Vrieselaar - 22 januari 2015

Wie deze winter naar de Alpen gaat, moet oppassen dat hij niet onderverzekerd op de latten staat. Een reisverzekering is een goede aanvulling op de zorgpolis, maar let op de voorwaarden.

Steeds meer mensen laten volgens vergelijkingssites als independer.nl en hoyhoy.nl hun aanvullende zorgverzekering vallen en kiezen een basispolis. Dat scheelt veel geld, maar wie deze winter naar de Alpen gaat, moet oppassen dat hij niet onderverzekerd op de latten staat.

Extra dekking

In Zwitserse ziekenhuizen en Oostenrijkse privéklinieken liggen de medische kosten fors hoger dan in Nederland, terwijl zorgverzekeraars het gangbare Nederlandse tarief voor hun rekening nemen. Met een reisverzekering voorkomt u een financiële aderlating, maar lees de voorwaarden goed door: niet alles wordt zomaar vergoed.

De extra dekking voor medische kosten keert uit als u in een land spoedeisende zorg nodig hebt die duurder is dan in Nederland. De zorgverzekeraar betaalt immers alleen de kosten tot het Nederlandse tarief. Evenmin vergoedt die de rekening voor een gipsvlucht terug naar huis als u door een gebroken been niet meer in de auto past.

Gipsvlucht

Een gipsvlucht en ongebruikte skilessen en -passen vallen wél onder de extra dekking wintersport van een reisverzekering. De module is vaak onderdeel van een uitgebreider pakket met wereldwijde dekking.

Waaghalzen die de diepe sneeuw buiten de piste opzoeken, moeten opletten dat de wintersportdekking ook off-piste geldt: veel verzekeraars keren niet uit als er geen skileraar of gids mee was. Van Allianz Global Assistance mag u wel zelfstandig de piste af, maar niet als lokale autoriteiten het gebied als gevaarlijk bestempelen, bijvoorbeeld door lawines.

Off-piste

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) en Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) bieden ook een polis die off-piste-avonturen dekt. Daarvoor moet u lid zijn. Dat kost bij NSkiV 35 euro, bij NKBV 51 euro. De verzekering kost respectievelijk 48 en 28 euro.

Gaat u meer dan een paar weken per jaar op vakantie, dan is een doorlopende reisverzekering al gauw voordeliger dan een kortlopende, maar let op overbodige dekkingen voor bijvoorbeeld studie- of zakenreizen als u niet meer studeert of gepensioneerd bent: het scheelt in premie zomaar de prijs van een goed glas glühwein.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.