economie

Elsevier Uw geld: zo verkoopt u uw huis voor een reële prijs

Door Nic Vrieselaar - 19 januari 2015

De huizenmarkt trekt aan. Maar uw huis snel verkopen is in grote delen van het land nog niet vanzelfsprekend. Wat kunt u zelf doen?

Het allerbelangrijkste dat verkopers zich moeten blijven realiseren, benadrukt directeur Jeroen Stoop (44) van makelaardij Makelaarsland, is dat ze een realistische prijs vragen. Halsstarrig vasthouden aan de gehoopte opbrengst blijft, ondanks de voorzichtig aantrekkende markt, ‘riskant’. Tienduizenden huizen zijn onverkoopbaar omdat verkopers overvragen.

Animo

Stoop: ‘Staat een huis eenmaal langer dan zes maanden te koop, dan daalt de animo hard.’ Wordt er toch geboden, dan is dat steevast minder dan de vraagprijs. Vaak is het slimmer om het huis tijdelijk van de markt te halen en later opnieuw aan te bieden, voor een lagere prijs of wanneer de verkopen in de buurt aantrekken.

Een grote groep eigenaren, van wie de huizen door de forse prijsdalingen van de laatste zes jaar ‘onder water’ kwamen te staan (de hypotheek is hoger dan de waarde van het huis), willen de prijs niet verder verlagen uit angst voor een restschuld.

Voor deze groep is er goed nieuws: als zij een lening moeten afsluiten om de restschuld te betalen, is de rente sinds 1 januari vijftien in plaats van tien jaar aftrekbaar. Dat maakt de restschuld beter draagbaar.

Wie denkt dat de prijzen snel op het oude niveau zijn, rekent zich rijk. De daling van 20 procent sinds 2008 is niet in een paar jaar goedgemaakt. Ondanks de positieve vooruitzichten op de huizenmarkt hebben kopers het voorlopig nog in grote delen van het land voor het zeggen.

Kritisch

Het is belangrijk om een makelaar te zoeken die u niet naar de mond praat. Vraag een kritische makelaar om een goed onderbouwd advies voor de vraagprijs.

Behalve een realistische vraagprijs kunnen verkopers meer doen om het huis zo goed mogelijk in de markt te zetten. Een strak gemaaid gazon en het uitvoeren van kleine reparaties spreken voor zich. Ga er maar van uit dat kopers afbladderend houtwerk, lekkende dubbele beglazing en kapotte stopcontacten zien.

Ook noodzakelijk groot onderhoud kan een goede investering zijn in een snelle verkoop. Kopers hebben veel keus. Een huis met een lekkend dak valt dan onverbiddelijk af.

Het is daarnaast raadzaam kritisch te kijken naar de inrichting. Vastgoedstylist en fotograaf Liesbeth Oldeman (45): ‘Zo moet je slaapkamer net een hotelkamer zijn: ook al weet je beter, je wilt als bezoeker de indruk krijgen dat je de eerste bent die er overnacht.’

Leuke foto’s aan de muur van familieleden zijn volgens haar not done. ‘Mensen moeten zich in hún nieuwe huis kunnen wanen, niet in het oude huis van een ander.’ Ook speelgoed van de kinderen kan een drempel zijn, net zoals rondrennende honden: kopers zijn er misschien allergisch of gewoon bang voor. Muren in felle kleuren vindt u misschien leuk, veel kopers houden er niet van. Een pot verf en een verfroller doen wonderen.

Meubels

Een leeg huis stoot kopers ook af: ze kunnen dan moeilijk inschatten hoe groot een ruimte is. Die is dan het beste te vullen met gehuurde of geleende meubels, of desnoods stoelen en banken van karton.

Verkopers kunnen hun huis ook digitaal laten vullen of restylen. De foto’s van de bestaande ruimte staan dan wel op huizensite Funda, maar er komt een foto bij te staan waar de kamer virtueel is ingericht. Zo kan ook een artist’s impression worden gemaakt van een verouderde badkamer na een verbouwing.

Doordat Funda zo belangrijk is voor de huizenmarkt, en het aanbod nog altijd enorm, is het wijs om alles uit de kast te halen op de website. Verkopers moeten een makelaar zoeken die dat begrijpt. Een half uurtje surfen op Funda maakt vrij snel duidelijk welke makelaar er werk van maakt en wie er met de pet naar gooit.

Let op: kopers knappen erop af als een huis mooier wordt gepresenteerd dan het in werkelijkheid is. Foto’s met groothoeklenzen om een klein hok groter te laten lijken, leiden onvermijdelijk tot teleurstellingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.