economie

Euro daalt verder: dieptepunt met een positieve kant

Door Laura van Dijk - 05 januari 2015

Een slecht begin van het nieuwe jaar voor de euro: de daling van haar waarde ten opzichte van de dollar zet door. In 2014 daalde, ondanks de stijgende AEX-index met bijna 23 punten, de euro met bijna 12 procent ten opzichte van de dollar.

Halverwege december zette de sterkere daling in, iets waar het nieuwe jaar geen verandering in lijkt te brengen.

Gevaar

Vrijdag sprak voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, in een interview over het extra opkopen van staatsobligaties door de ECB: slecht nieuws voor de euro.

Het gevaar op deflatie (daling van het algemene prijsniveau) is namelijk toegenomen, zegt Draghi. Nieuwe maatregelen zijn volgens hem noodzakelijk.

De gevolgen waren direct merkbaar op de beurzen, waar de euro met 0,5 procent zakte naar 1,205 dollar. Dit maakt dat de euro op het laagste punt sinds 2010 zit. Maandagochtend begon niet veel beter, de euro werd op een dieptepunt van 1,186 dollar genoteerd.

Sterke munt

Valutahandelaren kijken daarentegen vol verwachting naar de ontwikkelingen rondom de dollar. De aantrekkende economie in de Verenigde Staten en de verwachte hogere rente zijn aantrekkelijke factoren.

De positie van de euro wordt daarentegen steeds onzekerder, terwijl een sterke munt juist zo hard nodig is voor economische vooruitgang. De stimulering door de ECB en de verkrapping, minder dollars, door de Fed (de centrale bank van Verenigde Staten) die boven het hoofd hangen, dragen bij aan deze onzekerheid.

Verkiezingen

Daarnaast spelen de vervroegde verkiezingen in Griekenland een rol: nu Duitsland een mogelijke ‘Grexit’ voor zich ziet, keren investeerders de onstuimige eurozone de rug toe. De vooruitzichten zijn dan ook niet rooskleurig.

Valutastrategen van ING-bank in Londen, Chris Turner en Petr Krpata ‘verwachten nog verdere zwakte van de euro de komende weken’.

Op 22 januari zou de ECB zijn stimuleringsmaatregelen namelijk kunnen aankondigen. Gezaghebbende banken als de Deutsche Bank houden er zelfs rekening mee dat de euro in 2017 slechts 0,95 dollar waard zal zijn, meldt Fondsnieuws.

Gebeten hond

Hoewel goed nieuws vermoedelijk nog even op zich laat wachten, moeten de slechte berichten wat worden gerelativeerd: omdat de Verenigde Staten in de lift zit, lijkt de euro er extra slecht vanaf te komen. Voor de ECB is de lage waarde van de euro juist goed nieuws: deze lage waarde werkt een hogere inflatie in de hand. Deze proberen ze al tijden te bevorderen.

Daarnaast gaat ook de export er in de Europese Unie op vooruit: het wordt immers relatief goedkoper voor andere landen om producten uit de eurozone te kopen. De consument is in dit geval wel weer de gebeten hond: (geëxporteerde) producten in de winkel worden wat duurder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.