economie

Juncker: Grieken moeten schuld betalen, wijzigingen zijn mogelijk

Door Shari Deira - 29 januari 2015

De schuld van Griekenland aan de Europese Unie zal onder geen beding worden kwijtgescholden, maar ‘aanpassingen zijn mogelijk’. Grote veranderingen wat betreft de basisvoorwaarden voor het terugbetalen van de lening hoeft Griekenland echter niet verwachten.

Voorzitter Jean-Claude Juncker zegt dat donderdag in een interview met de Franse krant Le Figaro. ‘Het is geen optie om de Griekse schuld kwijt te schelden. Andere landen in de eurozone zullen dit niet accepteren.’

Griekenland

Juncker heeft al gesproken met de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras, die zondag net geen absolute meerderheid haalde bij de verkiezingen. De eurosceptische Tsipras voerde vooral campagne met de boodschap dat de voorwaarden van de schuld aan Brussel moeten worden versoepeld.

In het gesprek met Juncker zei Tsipras dat hij zichzelf niet ziet als een ‘gevaar maar een uitdaging voor Europa’. ‘Ik zei toen dat Europa geen gevaar is voor Griekenland,, maar een uitdaging,’ zegt Juncker.

De onderhandelingen over de voorwaarden van de schuld zijn nog niet eens begonnen, of Juncker zegt al dat ‘regelingen’ eventueel mogelijk zijn. Hij benadrukt dat fundamentele voorwaarden niet zullen veranderen, maar welke voorwaarden dat dan precies zijn, blijft onduidelijk.

‘Wij respecteren de democratische verkiezingen in Griekenland, maar Griekenland moet ook anderen respecteren, de publieke opinie en de andere Europese parlementariërs.’

Eurocommissaris Jyrki Katainen (Economische Zaken) had woensdag een soortgelijke boodschap voor de Grieken. ‘De economie is niet veranderd na de verkiezingen. De situatie blijft hetzelfde en de Europese Commissie moet alle overheden gelijk behandelen. We veranderen ons beleid niet vanwege verkiezingen.’ Katainen verwacht dat de Grieken doen wat zij hebben beloofd.

Ambtenaren

De eerste voortekenen van het feit dat Tsipras zich niet aan de regels wil houden, kwamen woensdag naar buiten. Na de eerste ministerraad kondigde de kersverse premier een reeks maatregelen aan.

Tsipras wil het minimumloon verhogen, de dertiende maand voor gepensioneerden herinvoeren en de privatisering van havens en nutsbedrijven terugdraaien. Verder stopt Tsipras het ontslag van ambtenaren en wordt een aantal ontslagen van overheidsmedewerkers zelfs teruggedraaid.

De bekendmaking van de maatregelen zorgde woensdag voor onrust op de Griekse beurs. Die leverde ruim 9 procent in.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.