economie

Koopt u een product? Informeer eerst naar de ruilvoorwaarden

Door Fleuriëtte van de Velde - 25 januari 2015

Het is een veelgehoorde klacht onder consumenten. Ze kopen een artikel in een winkel en als ze het komen terugbrengen omdat het toch niet bevalt, krijgen ze niet hun geld terug, maar worden ze afgescheept met een tegoedbon.

Mag de winkelier dat eigenlijk wel doen? Het antwoord is: ja. Informeer dus voor u iets koopt naar de ruilvoorwaarden. En vraag dus nooit: ‘Mag ik het ruilen?’ als u bedoelt: ‘Kan ik het terugbrengen en mijn geld terugkrijgen?’ Want ruilen mag bijna altijd. Maar het is niet vanzelfsprekend dat u uw geld dan terugkrijgt.

Gunst

Ruilen is namelijk geen wettelijk recht. Het is een gunst van de winkelier. Die mag de voorwaarden bepalen. Sommige winkels geven zonder problemen geld terug, bij andere mag u het artikel alleen ter plekke omruilen voor een ander product of krijgt u een tegoedbon.

De bon kan een beperkte geldigheidsduur hebben, bijvoorbeeld een jaar na uitgifte. De verkoper dient dat dan wel vooraf aan te geven. Bevat de bon alleen een uitgiftedatum, dan is hij maximaal vijf jaar geldig.

Bedenktermijn

Voor online-aankopen gelden andere regels. Deze vallen onder het beleid ‘kopen op afstand’, net als aankopen via de telefoon of aan de voordeur. In die gevallen hebt u een wettelijke bedenktermijn. Sinds juni vorig jaar is die in de Europese Unie verlengd van zeven naar veertien dagen.

De termijn begint de dag nadat u het product hebt ontvangen. U hebt dan veertien dagen de tijd om het product zonder opgaaf van redenen terug te sturen, ook als u het in de uitverkoop kocht.

De verkoper moet u het aankoopbedrag binnen veertien dagen (dat was voorheen dertig) terugbetalen. Bij sommige winkels mag u het artikel gratis retourneren, maar dat geldt lang niet overal.

Er is nog een situatie waarin u wel recht kunt hebben op geldteruggave. Is het product (buiten uw schuld) niet in orde, dan hebt u recht op een nieuw, deugdelijk exemplaar. Is dat niet mogelijk, dan moet de winkelier u uw geld teruggeven. Overigens geldt dat ook als de garantietermijn is verlopen.

Lees meer op consuwijzer.nl, de website van de Autoriteit Consument en Markt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.