economie

Lieten ambtenaren zich fêteren door ICT-bedrijf Ordina?

Door Servaas van der Laan - 27 januari 2015

Tal van topambtenaren bij diverse ministeries hebben zich tussen 2005 en 2010 laten fêteren door ICT-leverancier Ordina in ruil voor wederdiensten. Op die manier zou Ordina overheidsaanbestedingen hebben beïnvloed in het voordeel van het ICT-bedrijf.

De usb-stick van een voormalige medewerker van Ordina blijft het bedrijf achtervolgen. De onbekende ex-medewerker gaf de stick met honderdduizenden interne e-mails, adresbestanden en vertrouwelijke bedrijfsplannen aan het onderzoeksprogramma Zembla.

Dat programma meldde begin oktober in een uitzending dat Ordina fraude zou hebben gepleegd bij aanbestedingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Door middel van adviseurs op strategische posities bij de overheid vergaarde het bedrijf cruciale informatie die hielp bij het verkrijgen van de aanbesteding. Deze beschuldigingen werden in een onderzoek grotendeels ontkracht, maar Ordina is nog niet van de oud-medewerker en Zembla af.

Nieuwe beschuldigingen

Morgen komt het programma met een nieuwe uitzending met uitgebreidere beschuldigingen. Zo meldt het programma dat Ordina door middel van golfpartijen, diners, voetbal- en tenniswedstrijden ambtenaren gunstig probeerde te stemmen. Onder hen waren een korpschef van de politie, een officier van justitie en tal van andere ambtenaren bij diverse ministeries.

Medewerkers zouden volgens Zembla een database hebben bijgehouden waarin ambtenaren een ‘label’ kregen dat aangaf in hoeverre zij omkoopbaar waren. Deze labels gingen van ‘neutraal’ tot aan ‘sponsors’. Een oud-medewerker verklaart dat een ‘sponsor’ iemand was ‘waar je gemakkelijk binnen kunt komen en die zijn best ervoor doet om jou als leverancier te krijgen’.

Buiten het boekje

Veel verder dan ‘etentjes’ ‘sportwedstrijden’ en ‘golftoernooien’ gaan de beschuldigingen niet. Maar het lijkt zeker dat de praktijken buiten de gebruikelijke ‘compliance-regeling’ van Ordina en die van de overheden vallen.  ‘Dat het OM en de politie hier aan meedoen, dat geeft te denken, want die sector heeft toch de rechtstaat hoog te houden,’ zegt professor Bestuurlijke Integriteit, Hans van den Heuvel in het programma.

Volgens Zembla wil Ordina niet op de nieuwe beschuldigingen reageren. Het bedrijf verwijst naar het onderzoek dat is verricht na de beschuldigingen van vorig jaar oktober. Voor de redactie van Elsevier was Ordina dinsdagavond onbereikbaar voor commentaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.