economie

Oorlog op oliemarkt: prijs Brentolie minder dan 50 dollar per vat

Door Shari Deira - 07 januari 2015

Er lijkt maar geen eind te komen aan de daling van de olieprijs: de prijs van Brentolie zakte voor het eerst sinds mei 2009 tot minder dan 50 dollar per vat. Ook de prijs van Amerikaanse olie zakte woensdagochtend tot ongeveer 47,25 dollar per vat.

Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, werd in de ochtendhandel zo’n 2 procent goedkoper en bereikte daarmee een nieuw dieptepunt van 49,92 dollar per vat.

Inkomsten

Door de lage olieprijs is de prijs voor brandstof in Nederland ook minder hoog. Analisten verwachten dat de prijs van olie niet op korte termijn zal stijgen en mogelijk zelfs verder zal dalen. Olielanden verminderen hun productie niet, en sommige landen schroeven de productie juist op om de inkomsten op pijl te houden.

De daling van de olieprijs is al langer aan de gang. Het afgelopen half jaar is de prijs ruimschoots gehalveerd. Het aanbod van olie groeit, onder meer vanuit de Verenigde Staten, en de vraag stijgt minder sterk dan voorheen. Dat komt vooral door afnemende economische groei in China.

Oorlog

Achter de lage olieprijs gaat een ware oorlog schuil. Saudi-Arabië, Rusland en de Verenigde Staten willen alle drie de grootste olieproducent zijn. ‘Binnen de OPEC zijn ze onderling armpje aan het drukken,’ zegt oud-Shell-topman Jeroen van der Veer deze week in Elsevier.

‘Veel OPEC-landen willen dat Saudi-Arabië zijn export verder beperkt, maar dat land wil dat niet, tenzij de andere landen hetzelfde doen.’

Hoewel de dalende olieprijs fijn is voor de consument, tanken is minder duur en diensten die afhankelijk zijn van olie kunnen hun prijzen verlagen, komt de daling niet voor iedereen goed uit. De schatkist loopt honderden miljoenen euro’s mis door de lagere brandstofprijzen.

Ook voor milieuactivisten is de lage olieprijs niet prettig. De groene lobby schermt jarenlang met de stijgende olie- en gasprijzen om windmolens en zonnepalen aan de man te brengen, maar dat argument valt nu goeddeels weg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.