economie

Plan VNO-NCW: belast inkomen tot een ton met 35 procent

Door Shari Deira - 20 januari 2015

Als het aan VNO-NCW ligt, wordt de inkomensbelasting in Nederland herzien zodat deze meer in lijn is met onze buurlanden. De werkgeversvereniging wil zo 18 miljard euro verschuiven van de schatkist naar de burger.

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer pleit hier dinsdag voor tijdens een bijeenkomst van leiders uit overheid en bedrijfsleven.

Toptarief

De organisatie stelt voor om voor een bruto inkomen tot 100.000 euro een inkomstenbelastingtarief van 35 procent te laten gelden, daarboven een toptarief van 45 procent. ‘De operatie is goed voor de concurrentiepositie, de binnenlandse bestedingen en groei van banen,’ zegt De Boer.

De Boer ziet het terugbrengen van de inkomstenbelasting als een correctie, meldt Het Financieele Dagblad. De lasten van burgers zijn sinds 2001 met ‘aanzienlijk meer’ gestegen dan 18 miljard euro.

Herziening van de inkomstenbelasting hoeft niet in een jaar te gebeuren. ‘Zet het perspectief neer en groei er in een aantal jaren naartoe.’ Volgens De Boer remmen ‘de hoge belastingen en de hoge wig’, het verschil dat tussen wat de werkgever kwijt is aan een werknemer en wat een werknemer netto verdient, de bestedingen in Nederland.

Modaal

Momenteel geldt het toptarief van 52 procent, dat tot de hoogste ter wereld behoort, al vanaf een inkomen van 56.532 euro, minder dan twee keer modaal. In het plan van VNO-NCW zou dit tarief komen te vervallen.

De Boer vindt een verlaging van de inkomstenbelasting nodig om ‘enigszins in lijn te komen met de buurlanden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.