economie

Zo wil Obama de allerrijkste Amerikanen aanpakken

Door Shari Deira - 18 januari 2015

President Barack Obama wil af van belastingvoordelen voor de allerrijkste Amerikanen. Hij wil voorkomen dat zij door het gebruik van mazen in het belastingstelsel minder belasting betalen.

Verder wil Obama dat multinationals een heffing gaan betalen. Alles bij elkaar moet dit zo’n 320 miljard dollar gaan opleveren. Dat geld moet ten goede komen aan de middenklasse.

Vertrouwen

Een ingewijde zegt tegen persbureau Reuters dat Obama zijn nivelleringsplannen dinsdagavond zal bekendmaken tijdens zijn jaarlijkse State of the Union. De regering heeft er vertrouwen in dat hij een meerderheid zal vinden voor zijn voornemens in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, waar de Republikeinen het voor het zeggen hebben.

Het zal in elk geval lastig worden voor Obama om deze plannen door te drukken, omdat het een lastenverzwaring betekent voor rijke Amerikanen, iets waar de Republikeinen niet op zitten te wachten. Toch zouden sommige voornemens van Obama al steun van een meerderheid hebben.

Een van de mazen in het stelsel die Obama wil aanpakken zijn de zogeheten trust funds, een fonds dat rijke Amerikanen vaak opstellen voor hun kinderen. Volgens Obama is dit de grootste manier van belastingontwijking door rijke Amerikanen, omdat zij zo geld kunnen geven aan hun erfgenamen zonder daar extra belasting over te betalen.

Kinderbijslag

Obama wil de opbrengst verdelen onder de middenklasse. Zo wil hij tweeverdieners 500 dollar geven en de kinderbijslag flink uitbreiden. Verder wil de president dat het makkelijker wordt om een pensioen op te bouwen, ook als de werkgever die mogelijkheid niet biedt.

‘De middenklasse moet te veel belasting betalen, omdat de oneerlijke fiscale investeringsroutes alleen gebruikt kunnen worden door de rijken en grote bedrijven,’ laat het Witte Huis weten in een verklaring.

Obama kondigde eerder al een voornemen aan voor gratis collegegeld voor lokale vervolgopleidingen. Alle plannen van de president samen zouden zo’n 235 miljard dollar gaan kosten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.