economie

Als er niets gebeurt, is V&D maandag failliet

Door Servaas van der Laan - 06 februari 2015

Als V&D er dit weekend niet in slaagt om voor 40 miljoen euro in de eigen uitgaven te snijden, is het warenhuisconcern maandag failliet. Dat heeft V&D vrijdag in een overleg met alle verhuurders gezegd.

Het was V&D-advocaat Willem Jan van Andel die vrijdag het dreigement uitte in een overleg met de verhuurders van de V&D-panden, meldt RTL Z vrijdag.

40 miljoen

Eigenaar Sun Capital heeft V&D tot maandag de tijd gegeven om 40 miljoen euro te besparen op vaste lasten als loon en huur. Lukt dit niet dan trekken de Amerikanen de stekker eruit.

Naast eigenaar Sun zouden ook de banken hebben geëist dat V&D flink in het eigen vlees gaat snijden. Anders kan het bedrijf fluiten naar extra kredieten van de bank.

Hoge nood

Dat de nood hoog is bij het concern, werd de afgelopen periode wel duidelijk. Het bedrijf besloot eenzijdig om vanaf deze maand de huren niet meer te betalen. Eén van de verhuurders aan V&D die bij het overleg vrijdag aanwezig was zei tegen RTL Z dat V&D de huur ook niet kán betalen. ‘Omdat er dan geen geld overblijft voor leveranciers en dergelijke’.

De vraag is of die 40 miljoen euro extra investering van Sun het bedrijf überhaupt gaat redden. ‘Daar kan je net de verf van betalen om de panden op te knappen,’ zegt één van de verhuurders tegen de nieuwszender.

V&D vroeg ook een loonoffer van 5,8 procent aan de werknemers. Maar de vakbonden willen daar niet aan meewerken en zijn naar de rechter gestapt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.