economie

Berlijn wil mogelijk praten over Grieks voorstel

Door Tom Reijner - 20 februari 2015

Uit de Duitse hoofdstad klinken geluiden dat er best kan worden gesproken over het Griekse voorstel tot verlenging van de noodsteun met zes maanden. De Duitse regering ziet het verzoek als basis voor verder overleg over de crisis.

De brief uit Athene is een ‘positief signaal‘, zegt een regeringswoordvoerder vrijdag, vlak voor de onderhandelingen van de ministers van Financiën van de eurolanden, met PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem als voorzitter. De eurogroep komt vrijdagmiddag bijeen.

Maar de mildere toon wil nog niet zeggen dat het voorstel voldoet aan alle eisen van de eurozone, zegt de woordvoerder, die nog eens wilde benadrukken dat er geen meningsverschil bestaat tussen bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

Prullenbak

Laatstgenoemde wees het verzoek van de Grieken donderdag met een onverbiddelijk ‘nein’ naar de prullenbak. De aangereikte oplossing uit Athene is ‘niet werkbaar’, zei Schaüble. Maar de Duitse minister lijkt de hoop nog niet te hebben opgegeven.

Volgens een woordvoerder van zijn ministerie wil hij nog altijd tot overeenstemming komen met de Grieken. De euroministers hopen vrijdag een akkoord te kunnen sluiten, zodat het huidige steunprogramma op tijd kan worden verlengd.

Extra top

Het programma loopt eind deze maand af. Zonder een nieuwe overeenkomst dreigt Griekenland op korte termijn in ernstige financiële problemen te komen. De minister van Financiën van euroland Malta, Edward Scicluna, zei voorafgaand aan de vergadering dat een groep landen onder leiding van Duitsland bereid is de Grieken uit de eurozone te laten vertrekken.

‘Ik denk dat ze het punt hebben bereikt waarop ze zullen zeggen: als je wilt gaan, ga dan,’  zei hij tegen de krant Malta Today. ‘En ik denk dat ze het menen, omdat Duitsland, Nederland en anderen het hard zullen spelen en erop zullen staan dat Griekenland de voorwaarden van de leningen respecteert.’ Scicluna voorspelde dat de vergadering van vrijdag ‘heel moeilijk’ wordt.

Maar beslissend wordt de vergadering vermoedelijk niet. Volgens Merkels woordvoerder ‘moeten we eerst het resultaat van de Eurogroep afwachten, voordat we besluiten of andere vergaderingen nodig zijn’. Als het niet lukt om vandaag eruit de komen, komt er waarschijnlijk volgende week een top met alle EU-leiders.

Steunpakket

Hoewel de inhoud van de Griekse brief, waarin het nieuwe voorstel stond, niet openbaar is gemaakt, lijkt het erop te duiden dat de Zuid-Europeanen te veel aan de voorwaarden willen tornen.

Om het huidige steunpakket voort te zetten, moeten de Grieken zich van de eurogroep aan strenge voorwaarden houden. De schuldeisers moeten worden betaald, de hervormingen worden doorgezet en het begrotingstekort moet worden teruggebracht. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis verwacht dat het extra overleg vrijdag in Brussel over de Griekse schuldenproblematiek tot een oplossing komt. ‘Ik hoop zeer graag dat er een akkoord komt en ik vertrouw erop dat we er eentje weten te sluiten,’ zei hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.