economie

Duitsland zegt nee tegen Grieks voorstel

Door Servaas van der Laan - 19 februari 2015

Het voorstel van Griekenland om de huidige noodlening met zes maanden te verlengen, is door Duitsland afgewezen. De Duitse minister van Financiën noemde de geboden oplossing ‘niet werkbaar’.

Daarmee is het Griekse plan, dat woensdag vlak voor het verstrijken van de deadline werd ingediend, nu alweer van de baan.

Voorwaarden

Volgens persbureau AFP zien de Duitsers het Griekse voorstel niet zitten. Hoewel de inhoud van het plan niet openbaar is gemaakt, lijkt dit erop te duiden dat de Grieken te veel aan de voorwaarden willen sleutelen.

Om het huidige steunpakket voort te zetten, moeten de Grieken zich van de eurogroep aan strenge voorwaarden houden. De schuldeisers moeten worden betaald, de hervormingen worden doorgezet en het begrotingstekort moet worden teruggebracht.

Niet werkbaar

Juist onder die voorwaarden willen de Grieken uit zien te komen, maar daar steken de Duitsers een stokje voor. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble zei dat het Griekse voorstel ‘geen werkbare oplossing’ biedt voor de problemen.

Daarmee lijken de Grieken nog altijd lijnrecht tegenover de andere eurolanden te staan en is het de vraag of er vrijdag bij een speciale eurogroepvergadering een compromis zal worden bereikt. Als dit niet gebeurt, gaat op 1 maart de geldkraan dicht en komen de Grieken naar verwachting in ernstige financiële problemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.