economie

Elsevier Uw geld: er hangt een prijskaartje aan rood staan

Door Nic Vrieselaar - 02 februari 2015

Het lijkt verleidelijk om rood te kunnen staan om de maand rond te kunnen komen, maar de rentes die banken rekenen, zijn torenhoog. Er zijn alternatieven die een stuk voordeliger zijn.

Rood staan lijkt een handige oplossing als de bodem van de bankrekening sneller in zicht komt dan het einde van de maand. Bijvoorbeeld als de wasmachine kapotgaat of als de APK van de auto een dure verrassing blijkt.

Samen stonden Nederlanders eind 2014 dan ook voor bijna 12 miljard euro in de min bij hun bank, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Toch is rood staan een van de duurste kredietvormen, waarvan de rentes flink verschillen tussen banken.

Respijt

Zo vraagt ING klanten die tot 2.000 euro rood staan een rente van 13,9 procent, net onder het wettelijke maximumtarief van 15 procent. Concurrent Rabobank rekent 12,7 procent per jaar, en wie bij SNS zit, is 11 procent kwijt. Daar krijgen klanten elke maand ook drie dagen respijt: lossen ze binnen die tijd af, dan zijn ze geen rente schuldig.

Wie rood kan staan op zijn betaalrekening, doet er goed aan om geregeld de rente te controleren. Af en toe wijzigen banken die, waardoor een goedkope aanbieder fiks duurder kan worden.

Prijzig

Ook tussen betaalpakketten zitten flinke renteverschillen. Doorgaans staan tegenover een hogere limiet lagere rentes. Dat geldt niet voor studenten: zij lenen goedkoper, maar mogen maximaal 500 of 1.000 euro rood staan.

Bij ING kan dat tegen 7,2 procent, bij staatsbank ABN AMRO voor 8,6 procent. Dat is ruim zeventig keer zo duur als daadwerkelijk bij de staat lenen: de Dienst Uitvoering Onderwijs – die de studiefinanciering regelt – rekent studenten dit jaar 0,12 procent rente.

Malaise

Er zijn alternatieven die een stuk voordeliger zijn. Huiseigenaren die, ondanks de malaise op de woningmarkt, een hypotheek hebben die lager is dan de WOZ-waarde van hun huis, kunnen die als doorlopend krediet opnemen. De rentes erover liggen zo’n 3 procentpunt lager.

Een doorlopend krediet, wat ook veel verzekeraars aanbieden, is nog voordeliger. Voor een limiet van 15.000 euro rekent MoneYou 5,5 procent rente, verzekeraar Nationale-Nederlanden 4,9 procent.

Nog goedkoper is natuurlijk om schulden zoveel mogelijk te vermijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.