economie

Elsevier uw geld: waarom uw pensioenpremie maar niet daalt

Door Remko Nods - 10 februari 2015

De pensioenpremies zouden dit jaar omlaag gaan, maar dat feest gaat voor veel werknemers niet door. Dat is moeilijk uit te leggen aan de werknemers, die verplicht premie betalen aan het fonds waarbij ze zijn aangesloten.

Bijna een miljoen werknemers bouwen dit jaar minder pensioen op, terwijl zij daar net zoveel premie voor betalen als vorig jaar, of zelfs meer. Dat concludeert Het Financieele Dagblad na een onderzoek naar het premiebeleid van 31 bedrijfstakpensioenfondsen. Dat is moeilijk uit te leggen aan de werknemers, die verplicht premie betalen aan het fonds waarbij ze zijn aangesloten.

Versobering

De versobering van de pensioenopbouw is afgedwongen door de overheid. Sinds 1 januari mogen werknemers nog maar 1,875 procent van het salaris belastingvrij aan pensioen opbouwen.

Vorig jaar was dat nog maximaal 2,15 procent. In principe zouden de pensioenpremies door de versobering bijna 13 procent omlaag kunnen, maar in de praktijk gebeurt dit lang niet altijd. Hoe kan dat?

In eigen zak

Soms komt dat doordat de werkgever de premieverlaging grotendeels in eigen zak steekt, zoals de woningcorporaties doen. Maar de grootste boosdoener is de alsmaar dalende rente. Daardoor komen pensioenfondsen in de knel.

Ze zijn wettelijk verplicht om ten minste een zogeheten kostendekkende premie in rekening te brengen. Naarmate de rente verder daalt, stijgt de kostendekkende premie. Want bij lage rente is de opbrengst van belegde premies lager dan bij een hogere rente.

Pensioenfondsen die er financieel slecht voor staan, zijn bovendien verplicht een opslag op de reguliere premie te berekenen, om zo financieel meer vlees op de botten te krijgen.

Oude dag

De lage marktrente is het gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zei in januari dat het beleid van de ECB ‘slecht voor pensioenfondsen’ is.

Eigenlijk moeten werknemers af van het idee dat ze elk jaar evenveel pensioen opbouwen. In tijden dat de rente hoog is, zouden ze meer voor hun oude dag moeten sparen. In tijden met een lage rente hoeven ze minder opzij te leggen. Maar Nederlanders doen het precies andersom. In de jaren negentig, toen de rente hoog was, gingen ze minder premie betalen. Slim is anders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.