economie

Goed jaar voor ABN AMRO, fors meer winst

Door Shari Deira - 20 februari 2015

ABN AMRO heeft een goed jaar achter de rug: de bank heeft in 2014 een nettowinst behaald van 1,134 miljard euro. De bank draaide naar eigen zeggen vooral een sterk vierde kwartaal.

De zogenoemde onderliggende nettowinst, het winstcijfer exclusief bijzondere posten, is verdubbeld ten opzichte van 2013 en kwam uit op 1,551 miljard euro. Volgens de bank geeft dit winstcijfer een beter inzicht in de operationele gang van zaken.

Verlies

In het vierde kwartaal boekte de bank een onderliggende nettowinst van 400 miljoen euro, terwijl ABN AMRO in dezelfde periode een jaar eerder nog een verlies leed van 47 miljoen euro.

ABN AMRO-topman Gerrit Zalm zegt in een toelichting dat het positieve resultaat van het vierde kwartaal vooral te danken is aan het feit dat de bank minder voorzieningen voor slechte leningen hoefde te nemen en door een stijging van de inkomsten.

‘Het herstel van de Nederlandse economie en de huizenmarkt komt in deze cijfers naar voren,’ zegt Zalm. Hij is tevreden ‘met de vooruitgang die we in 2014 voor onze klanten en onze aandeelhouder hebben geboekt’.

Kosten

Zalm verwacht dat de economische groei in ons land zal doorzetten ‘waardoor onze kredietvoorzieningen naar verwachting kunnen afnemen en bedrijfsactiviteiten kunnen toenemen’.

‘Tegelijkertijd moet de financiële sector echter voldoen aan steeds strikter wordende wet- en regelgeving en dit brengt kosten met zich mee. Diverse verplichte kostenposten zullen in 2015 naar verwachting fors toenemen en de pensioenlasten zullen als gevolg van de huidige lage rentestand stijgen.’

Na de kapitaalinjectie van 16,8 miljard euro in 2008 is ABN AMRO nog steeds in handen van de staat. ABN AMRO wil een slotdividend uitkeren van 275 miljoen euro, waarmee het totale dividend uitkomt op 400 miljoen euro. Dat bedrag gaat de schatkist in. ABN AMRO gaat naar verwachting dit jaar nog naar de beurs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.