economie

‘Grieken komen donderdag met nieuw verzoek voor noodleningen’

Door Tom Reijner - 18 februari 2015

Vermoedelijk komt Griekenland donderdag met een nieuw verzoek tot verlenging van de noodkredieten tegen aangepaste voorwaarden. De Grieken streven naar nieuwe afspraken over financiële steun.

Athene hoopt een paar maanden extra te krijgen om verder te onderhandelen over een plan voor de langere termijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van een bron binnen de Griekse regering. De huidige kredietovereenkomst, die onder een vorige regering werd gesloten, was eerder nog voor de Griekse premier Alexis Tsipras uit den boze.

Voet bij stuk

De andere eurolanden hebben tot dusver voet bij stuk gehouden en willen alleen instemmen met een verlenging van de leningen als de Griekse regering vasthoudt aan de eerder overeengekomen voorwaarden.

Of de nieuwe aanvraag kans van slagen heeft, valt nog maar te bezien, gezien de tegenstand van de rest van de eurozone. De Duitsers, die met veel belastinggeld over de brug kwamen voor de Grieken, benadrukten gisteren nogmaals dat Griekenland zich aan de afspraken moet houden. De onderhandelingen over het steunprogramma en de voorwaarden van de leningen zijn tot dusver mislukt.

Overschot

De internationale geldschieters – de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds – hebben Griekenland opgedragen het zogeheten primaire overschot op hun begroting dit jaar te laten toenemen tot 3 procent en in 2016 te laten groeien naar 4,5 procent.

Volgens de Grieken wordt het uiteindelijke doel, een verlaging van de Griekse staatsschuld naar een houdbaar niveau, ook al bereikt met een overschot van 1,5 procent – een plus die vorig jaar al werd bereikt.

Geld besparen

Met dit primaire overschot kan Griekenland geld besparen, omdat het bijvoorbeeld in aanmerking komt voor lagere rentes op internationale noodleningen of langer de tijd krijgt het geld terug te betalen.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zou eerder de afgelopen week tegen zijn collega’s hebben gezegd dat de eurolanden het prille herstel van de Griekse economie in gevaar brengen door onnodig hoge eisen te stellen aan het begrotingsoverschot van Griekenland. De eurolanden moeten die eisen temperen, vindt hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.