economie

Grieken vragen om verlenging noodkrediet

Door Servaas van der Laan - 19 februari 2015

Griekenland heeft formeel een aanvraag gedaan bij de andere eurolanden om het huidige noodkrediet met zes maanden te verlengen. Vrijdag zal in een extra zitting van de eurogroep over het voorstel worden gesproken.

Griekenland vecht voor zijn laatste kans om niet financieel ten onder te gaan. De andere eurolanden hadden Griekenland tot vrijdag de tijd te geven om met een houdbaar voorstel te komen.

Geldkraan dicht

Als er geen akkoord wordt bereikt, gaat de geldkraan op 1 maart dicht en dan stevent het land af op een faillissement. De Griekse premier Alexis Tsipras beloofde zijn kiezers dat hij onder het juk van de saneerders uit Brussel uit zou komen, maar Tsipras en zijn Financiën-minister Yanis Varoufakis hebben in Brussel geen enkele bondgenoot.

Griekenland weet dat een voorstel om geen enkele saneringsmaatregel uit te voeren, maar wel geld te blijven ontvangen op een keihard ‘nee’ zal stuiten.

Voorstel

Woensdag heeft eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem het voorstel van de Grieken ontvangen. Wat er precies in het voorstel staat, is onduidelijk. Uit een tweet van Dijsselbloem blijkt dat de Grieken, zoals verwacht, om een verlenging van het huidige noodkrediet vragen. Vermoedelijk gaat dit om 7 miljard euro van de huidige lening die nog niet zijn overgemaakt.

Vrijdag om 15.00 uur komen de eurolanden bijeen om te spreken over het Griekse voorstel. Daar zullen achttien landen het noodplan van de Grieken aanhoren. De eurolanden willen dat Griekenland de hervormingen doorzet, de schuldeisers betaalt en het begrotingstekort terugbrengt. Maar dat waren nu juist de dingen waar de Grieken vanaf wilden. Wordt vervolgd…

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.