economie

Griekse banken kunnen niet meer lenen bij ECB: waarom?

Door Shari Deira - 05 februari 2015

Griekse banken kunnen vanaf volgende week geen geld meer lenen van de Europese Centrale Bank (ECB). De aankondiging van ECB-president Mario Draghi zorgde donderdagochtend al voor een min op de beurzen.

De Griekse minister Yanis Varoufakis (Financiën) spreekt donderdag met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble over de schuldenproblematiek. Schäuble wordt gezien als een van de grootste critici over de nieuwe Griekse regering. Elsevier.nl zet vier vragen en antwoorden over het besluit van de ECB op een rij.

1. Wat heeft de ECB besloten over Griekse banken?

In een persbericht dat woensdagavond door de ECB werd verspreid, staat dat de centrale Europese bank niet langer Griekse obligaties als onderpand accepteert. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk voor Griekse banken om nog geld te lenen bij de ECB.

Door deze maatregel worden Griekse banken volledig afhankelijk van een ander financieringsprogramma, wat ELA-faciliteit wordt genoemd. Dat programma loopt via de eigen centrale bank van Griekenland. Die leningen zijn een stuk duurder dan via de ECB

De ECB was voor het deze beslissing nam soepel voor Griekse banken. Griekse staatsobligaties werden als onderpand geaccepteerd, terwijl het eigenlijk gaat om junkbeleggingen.

2. Waarom heeft de ECB deze beslissing genomen?

Aanleiding voor het besluit van de ECB is het gebrek aan vertrouwen in de onderhandelingen over het steunprogramma. De ECB denkt dat de onderhandelingen niet op tijd worden afgerond. De bank in Frankfurt accepteerde de Griekse staatsobligaties, omdat Griekenland zich aan de strenge eisen hield van het saneringsprogramma. Nu de Grieken daarvan af willen zien, is de ECB het vertrouwen verloren.

Varoufakis sprak woensdag met ECB-president Mario Draghi. Analisten zien de verklaring van de ECB als een teken dat de bijeenkomst niet goed is gelopen.

3. Wat voor gevolgen heeft dit gehad?

Zoals gezegd openden aandelenbeurzen donderdagochtend in de min. De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerst uur van de handel 0,7 procent lager op 451,64 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 670,28 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,6 procent achteruit.

4. Hoe reageren de Grieken op het ECB-besluit?

Hoewel deze maatregel, die 11 februari in werking treedt, verregaande gevolgen heeft, laat het ministerie van Financiën in Athene dat niet merken. Het besluit zal volgens het ministerie geen groot ‘nadelig’ effect hebben op de financiële markt. De sector is ‘volledig beschermd’ en er zijn nog steeds andere opties mogelijk.

Die andere opties zijn dus wel een stuk duurder: het rentepercentage voor leningen is dan 1,55 procent tegenover 0,05 procent bij de ECB, meldt de Griekse krant Kathimerini.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.