economie

Hoe Noord-Korea en Rusland nog dichter bij elkaar komen

Door Elif Isitman - 05 februari 2015

Rusland en Noord-Korea ondernemen stappen om hun handelsrelatie te versterken. Hiermee willen de landen hun handelsdoelstelling van een miljard dollar halen.

Er komt onder meer een speciaal orgaan binnen de Russische Kamer van Koophandel dat zich gaat richten op de handelsrelatie met Noord-Korea, schrijft de Russische staatsomroep RT. Dit orgaan moet erop toezien dat Russische bedrijven in contact kunnen komen met partners in Noord-Korea om handel en investeringen te bevorderen en zakelijke transacties soepeler te laten verlopen.

Internet

Moskou en Pyongyang willen dat er in 2020 voor minstens een miljard dollar aan handel wordt gedreven tussen beide landen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van nu.

Concrete afspraken die de landen tot nu toe gemaakt hebben zijn onder meer dat Noord-Koreaanse firma’s rekeningen mogen openen bij Russische banken, en dat Rusland toegang krijgt tot mineraalmijnen in Noord-Korea. Ook hebben ze afgesproken om de Russische roebel voortaan als valuta te hanteren bij hun transacties.

Daarnaast worden de visum-regelingen voor Russische zakenlieden versoepeld. Zo zouden de Russen binnenkort worden toegestaan om gebruik te maken van internet en mobiele telefoons in Noord-Korea, iets wat voor toeristen die het autoritaire land bezoeken uit den boze is.

Jubileum

Rusland overweegt ook te investeren in het Kaesong Industrial Park, een speciale economische zone van Noord-Korea waar meer dan 50.000 Noord-Koreanen werken voor Zuid-Koreaanse bedrijven.

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un gaat in mei naar Moskou om het 60-jarig jubileum van het einde van de Tweede Wereldoorlog daar te vieren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.