economie

Speelde Griekenland ‘pokerspel’? Dijsselbloem doet boekje open

Door Tom Reijner - 26 februari 2015

Griekenland en de andere 18 eurolanden hebben de afgelopen weken een pokerspel gespeeld in de onderhandelingen over de Griekse schulden. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis speelde óf blufpoker, óf hij onderschatte hoe slecht zijn land er financieel voorstond.

Het leek op een situatie waarin twee auto’s keihard op elkaar afrijden om te zien wie als eerste een ruk aan het stuur geeft om zich te redden, vertelde eurogroep-voorzitter en de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdag in tv-programma De Wereld Draait Door.

Schuldenberg

Volgens de bewindsman kwam de nieuwe Griekse regering er snel na het aantreden achter hoe slecht het land er financieel eigenlijk voorstond. ‘Er was gewoon geen geld in kas, dus ze hadden hulp nodig. Ze wilden geen leningen meer want ze hadden er al te veel, maar ze krijgen gemiddeld 32 jaar om de leningen terug te betalen. Ik denk dat ze niet precies wisten hoe slecht de Griekse overheid er voorstond en hoezeer hun schuldenberg al vlak was gestreken.’

Dijsselbloem ging ook nog even in op de eerste persconferentie die hij samen met Varoufakis gaf. De eurogroep-voorzitter zou hem na afloop hebben toegebeten dat hij met zijn laatste opmerkingen de trojka – de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie – de nek had omgedraaid.

Flauwekul

‘Ik zei hem dat het niet handig was. Hij haalde enorm uit naar de instellingen, wat ik flauwekul vind want ze werken voor politici. Dus om die instellingen te dissen, weet je, sla dan naar ons,’ aldus Dijsselbloem.

In de deal die vorige week werd beklonken, is afgesproken dat de Grieken nog op vier maanden extra financiële steun kunnen rekenen. Daarvoor moeten zij wel blijven hervormen. De hulpprogramma’s voor Griekenland omvatten tot nu toe 240 miljard euro.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek rekende voor dat Nederland het Zuid-Europese land in totaal 11,9 miljard euro heeft geleend, ofwel ruim 700 euro per Nederlander. De Tweede Kamer heeft inmiddels wel ingestemd met het bereikte akkoord, dat de Griekse crisis – voorlopig – heeft opgelost.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.