economie

Tsipras geeft eigen draai aan deal over steun Griekenland

Door Tom Reijner - 27 februari 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras zal geen derde steunpakket voor Griekenland vragen. En met het akkoord over de verlengde steunprogramma’s is een basis gelegd om opnieuw de eis voor een schuldenverlichting op tafel te leggen.

Dat zei de premier vrijdag op de Griekse tv na afloop van een bijeenkomst met zijn ministers. Tsipras blijft bij een verlaging van de Griekse schuldenberg.

Verlenging

De internationale geldschieters van Griekenland hebben juist aangegeven dat een schuldenverlaging er niet in zit. Vorige week werd op een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurolanden in Brussel nog een akkoord bereikt over een verlenging van het Griekse steunprogramma met vier maanden.

Daar blijft het bij volgens Tsipras. Zijn regering zal geen derde steunpakket voor Griekenland vragen, omdat de Grieken bij de afgelopen verkiezingen duidelijk zijn geweest dat er geen nieuwe noodleningen moeten komen, is de interpretatie in Athene.

Populair

Met de verlenging van vier maanden is vermoedelijk voorkomen dat het Zuid-Europese land (opnieuw) in grote financiële problemen zou komen. Tsipras’ partij Syriza, de grootste regeringspartij in de coalitie met de rechtse Onafhankelijke Grieken, is onverminderd populair bij de kiezer.

Volgens een peiling, die zaterdag in de krant Parapolitika wordt gepubliceerd, zou nu 47,6 procent van de ondervraagden op de partij stemmen. Bij de verkiezingen vorige maand lag dat percentage op 36,3. Meer dan twee derde van de ondervraagden zegt tevreden te zijn over de manier waarop de regering met de 18 andere landen van de eurozone onderhandelt.

Autoverkoper

Eerder vandaag heeft de Bondsdag, het Duitse parlement, met een grote meerderheid ingestemd met het verlengde steunprogramma, met de voorwaarde dat de Grieken wel door moeten gaan met ingrijpend bezuinigen en hervormen.

Toch was er ook een scherp tegengeluid te horen in Berlijn. ‘Kijk naar Tsipras, kijk naar Varoufakis: zou u een tweedehandsauto van ze kopen?’ vroeg Klaus-Peter Wilsch, een tegenstemmer binnen de gelederen van Angela Merkels christen-democraten (CDU) zich publiekelijk af. De CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, voegde eraan toe dat Athene nog een ‘laatste kans’ krijgt om zich op economisch vlak te herstellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.