economie

Vakbonden staan loonsverlaging noodlijdend V&D niet toe

Door Servaas van der Laan - 02 februari 2015

Warenhuis V&D verkeert in zware financiële problemen, maar een plan om de loon van het personeel met 5,8 procent te verlagen, wordt door de vakbonden gedwarsboomd.

Warenhuisketen V&D doet er alles aan om te ontkomen aan een financiële ondergang.

Zo besloot het eenzijdig om een huurvrije periode van vier maanden op te leggen aan de vastgoedeigenaren die de winkelpanden aan de keten verhuren.

Dit stuitte uiteraard op verzet van de vastgoedeigenaren. IEF Capital, eigenaar van meerdere winkelgebouwen van V&D, heeft het concern voor de rechter gedaagd om ontruiming van de winkels te vorderen. Ook andere vastgoedeigenaren dreigen met juridische stappen. Elizen Vastgoed heeft de warenhuisketen officieel aansprakelijk gesteld aangezien V&D heeft verzuimd om voor 1 februari de gebruikelijke huur te betalen.

Loonoffer

Naast de vaste huurlasten probeert het warenhuis ook te korten op de personeelskosten. De directie kondigde dit weekend aan met ingang van februari de salarissen van de ruim 5.000 medewerkers te verlagen met 5,8 procent. Maar de vakbonden FNV Handel en CNV Dienstenbond stappen naar de rechter als V&D die stap doorzet.

Vakbond CNV vindt dat het loonoffer geen structurele oplossing biedt voor de toekomst. Daarnaast vinden de vakbonden dat de loonmatiging in geval van ontslag ook nog eens een negatief effect heeft op een eventuele WW-uitkering.

Rechter

Mocht het tot een rechtszaak komen dan zal de rechter beoordelen of de loonmatiging door V&D te verantwoorden is. Zo wordt er gekeken of er bepaalde gewijzigde omstandigheden zijn die de financiële problemen bij V&D hebben veroorzaakt.

Ook kijkt de rechter of de voorgestelde loonmatiging redelijk is en of de werknemer het voorstel in redelijkheid heeft kunnen weigeren.

Ramkoers

Vanwege de ramkoers van de vakbonden en de pandeigenaren lukt het de winkelketen voorlopig nauwelijks om de kosten te drukken. En kostendaling is nou juist de voorwaarde van V&D-eigenaar Sun Capital om 40 miljoen euro extra in het warenhuisconcern te stoppen.

Als laatste redmiddel is V&D nu met banken in gesprek om extra kredieten te krijgen. Voorlopig ziet het er hoe dan ook somber uit voor het bedrijf dat in 1887 door Willem Vroom en Anton Dreesmann werd opgericht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.