economie

Voorproefje Griekse hervormingen bevat weinig nieuws

Door Elif Isitman - 24 februari 2015

Griekenland heeft in de nacht van maandag op dinsdag alvast een samenvatting verstuurd met de belangrijkste hervormingen. Dit om te voorkomen dat het officiële rapport gelekt zou worden aan de pers.

Dit meldt BBC. Het voorproefje bevat niet veel verrassends: Griekenland zou onder meer belastingontduiking gaan aanpakken en een ‘eerlijker’ belastingstelsel gaan invoeren. Ook moet corruptie en de smokkel van tabak en benzine bestreden worden. Daarnaast willen de Grieken hervormingen gaan doorvoeren op collectieve arbeidsovereenkomsten en contracten.

Daarnaast wil Griekenland verder investeren in het tegengaan van een ‘humanitaire crisis’, waarbij er gratis medische zorg voor onverzekerde werklozen en huisvestingsgaranties zouden moeten komen.

Uitstel

Het voorstel moet eerst beoordeeld worden door de Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarna wordt een conferentie gehouden met de ministers van Financiën van de eurozone. Die conferentie wordt naar verwacht dinsdagmiddag gehouden.

Vrijdag ontstond het principeakkoord tussen de eurogroep en Griekenland. Griekenland had eigenlijk beloofd de officiële hervormingslijst maandag voor middernacht naar de andere eurolanden te sturen, maar volgens mediaberichten hebben de Grieken hiervoor uitstel aangevraagd en gekregen. Ze kregen 24 uur extra, maar zouden dan nu toch echt het officiële rapport hebben ingediend.

Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem weersprak deze berichten echter op dinsdag: volgens hem zou Griekenland het plan wel op tijd hebben ingediend. ‘Er was geen vertraging, ze waren binnen om 23.15,’ aldus Dijsselbloem. De voorzitter wilde verder niet ingaan op de inhoud van de voorstellen. Hij wil wachten op het advies van de drie instellingen.

Zonder akkoord van de crediteuren voor de lijst van hervormingen, loopt het steunprogramma voor Griekenland zaterdagnacht af. Keuren ze het wel goed, dan wordt het steunprogramma met nog eens vier maanden verlengd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.