economie

Voorspelling Rabobank over hypotheekrente gekraakt

Door Shari Deira - 03 februari 2015

Rabobank-bestuurder Bert Bruggink voorspelde maandag dat de hypotheekrente de komende jaren flink zal oplopen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) plaatst grote vraagtekens bij de uitspraken van Bruggink.

Wat is er precies gezegd en heeft Bruggink gelijk? Vier vragen en antwoorden over de hypotheekrente.

1. Wat heeft Bert Bruggink precies gezegd?

Financieel en risicobestuurder Bruggink zei in Het Financieele Dagblad dat de hypotheekrente de komende jaren flink zal oplopen, als banken nog geld willen kunnen verdienen aan de financiering van onroerend goed.

Oorzaak hiervan zijn volgens Bruggink de hogere kapitaaleisen. Vanwege deze eisen zouden banken hun balans ontlasten door delen van hun enorme hypotheekportefeuilles te verkopen aan institutionele beleggers, wat uiteindelijk zal leiden tot een hogere hypotheekrente.

Bruggink voorziet een model naar Amerikaans voorbeeld. Bij de verstrekking van nieuwe hypotheken treedt de bank nog alleen op als tussenpersoon tussen de hypotheekgever en de geldschieter. Als in de toekomst ook geldschieters aan de hypotheken moeten verdienen, moeten de marges omhoog, zegt Bruggink.

2. Hoe reageren andere banken op de uitspraken van Bruggink?

ING en ABN AMRO willen geen voorspelling doen over de hypotheekrente. ‘Er spelen veel facetten mee,’ zegt een woordvoerder van ING. ‘We kijken naar de risico’s die er zijn. Die bepalen uiteindelijk de rente. Verder doen we er geen uitspraken over.’ Ook ABN AMRO wil zich niet wagen aan voorspellingen over de rente.

SNS REAAL constateerde eerder al dat strengere kapitaaleisen een effect hebben op prijzen van hypotheken. De bank biedt nu al hypotheken aan als intermediair. ‘Daar verdienen we ook bij de huidige tarieven in de markt geld mee.’

3. Vereniging Eigen Huis is het niet eens met Rabobank. Waarom?

Volgens VEH zijn de uitspraken van Bruggink ‘eenzijdig’ en ‘voorbarig’. VEH en Rabobank steggelen al langer over de marges die banken maken op hypotheek. De belangenclub zegt dat die marges al aan de hoge kant zijn.

‘Het systeem dat Bruggink voor ogen heeft, lijkt op het Deense hypotheeksysteem: Deense banken treden nu al op als intermediair,’ zegt Hans Andre de La Porte van VEH tegen het FD. De marges in Denemarken zijn juist flink omlaag gegaan. ‘Waarom Bruggink nu denkt dat de marges omhoog moeten, is ons dus een raadsel.’

4. Klopt de voorspelling van Bruggink?

Dat kunnen we nu natuurlijk nog niet zeggen, maar het lijkt er in ieder geval niet op. Marktkenners wijzen op de tucht van de markt. De strengere kapitaaleisen leiden tot hogere kosten, maar er zijn ook veel nieuwe toetreders op de hypotheekmarkt wat de prijzen kan drukken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.