economie

Afschaffen van roamingkosten in EU vooralsnog van de baan

Door Elif Isitman - 04 maart 2015

Het afschaffen van de Europese roamingkosten en de invoering van netneutraliteit is woensdagmiddag in het geding gekomen. De Europese Raad van Ministers heeft de voorgenomen plannen afgezwakt.

Het Europees Parlement kwam eerder tot een consensus, maar de Raad wil nu toch het plan aanpassen door compromissen in te voeren. Onder meer Europarlementariër Marietje Schaake (D66) heeft zich hard gemaakt voor de afschaffing van roamingkosten.

Vanaf december 2015 zouden die afgeschaft moeten worden en zou ook een strikte vorm van netneutraliteit aan moeten worden genomen door middel van ‘open internet‘.

Lage telefoonrekening

De Raad stelt nu een daglimiet aan roaming van 5 MB voor. Schaake noemt het voorstel ‘een forse belediging voor het Europees Parlement maar vooral voor alle Europeanen die hun telefoonrekening omlaag willen’.

Schaake heeft een brandbrief ingediend, die ondertekend werd door 126 parlementariërs. Daarin roept zij de Raad op zich ‘ambitieuzer’ op te stellen ten opzichte van netneutraliteit, zoals die in Nederland ook geldt. ‘Telecomaanbieders beperken de keuze van honderden miljoenen Europeanen nog elke dag, maar ook om innovatieve startups een kans te geven, en om concurrentie op het open internet eerlijk te houden is netneutraliteit de sleutel,’ aldus Schaake.

Ook Guy Verhofstadt, fractievoorzitter van de Europese liberale partij ALDE, uitte zich teleurgesteld over het hervormde plan: ‘De enige winnaars zijn de telecomaanbieders. De Europese lidstaten zouden zich moeten schamen’.

Vrijdag wordt verder vergaderd over het Europese telecombeleid. De week daarop wordt een formeel standpunt ingenomen in de Telecomraad, waarna de Commissie, het Parlement en de Raad met een eindvoorstel moeten komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.