economie

Antwoord op drie vragen over financiële en juridische kwesties

Door Heidi Klijsen - 03 maart 2015

Elke week geven drie deskundigen antwoord op vragen van lezers over financiële en juridische kwesties. Deze week vragen over een levensverzekering, belastingvrij schenken en merkloze flessen water in een restaurant.

Mijn levensverzekering, een ‘oud-regime-polis’ van 1 februari 1985, valt na 30 jaar vrij. Ik ben nog niet met pensioen. Over extra loon betaal ik 52 procent belasting. Mij is ooit verteld dat de som van de premies onbelast wordt uitgekeerd. Klopt dat? Is het fiscaal aantrekkelijk om te kiezen voor uitkering ineens? Of betaal ik dan een boete (revisierente)? J.J., Hoogeveen

Wij willen onze visueel gehandicapte zoon financieel steunen. Hij woont in Nederland, wij al twintig jaar in Engeland. Hoeveel mogen wij hem jaarlijks belastingvrij schenken? Hij heeft een bijstandsuitkering en is bang dat zijn uitkering zal worden gekort. J.P., Kent (VK)

Na een etentje ontdekte ik dat er 6 euro op de rekening stond voor de merkloze flessen water die wij dronken. Raar: het is ons bij de bestelling niet verteld. Kan ik geld terugvragen? Moet ik straks ook gaan betalen voor het gebruik van peper en zout?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.