economie

Baas beloningsbeleid ABN AMRO stapt op

Door Servaas van der Laan - 31 maart 2015

De man die bij ABN AMRO verantwoordelijk was voor de beloningen bij de bank legt zijn functie neer. Commissaris Peter Wakkie blijft achter de loonsverhoging staan, maar voelt zich wel verantwoordelijk voor de commotie die is ontstaan.

Volgens ABN AMRO acht Wakkie zich ‘in het bijzonder verantwoordelijk voor het besluit omtrent de uitvoering van de inmiddels teruggedraaide salarisverhoging voor zes bestuurders en de daarover ontstane ophef’.

Commotie

Topjurist Wakkie, die eerder managing partner was bij advocatenkantoor De Brauw en directielid bij Ahold, neemt de beslissing vanwege de commotie en niet vanwege de beloningsregeling zelf.

In NRC Handelsblad verdedigt hij die regeling dinsdag voor een laatste keer. ‘Door een nieuwe wet mogen instellingen met staatssteun geen variabele beloningen meer uitkeren. Wel mogen ze dat bedrag gedeeltelijk compenseren in het vaste salaris. Dat hebben we dus gedaan: de bestuurders kregen recht op 100.000 euro extra vast salaris. Voorheen kregen ze 600.000 euro vast en 300.000 euro variabel als ze hun doelstellingen haalden. Dat werd dus 700.000 euro, zonder variabel deel. In feite is hun salaris dus met twee ton verlaagd,’ legt Wakkie uit.

Volgens de commissaris hadden de zes bankbestuurders recht op een ‘extraatje’. ‘De bestuurders hebben hun doelstellingen steeds met vlag en wimpel gehaald. Als je die hebt gehaald, heb je recht op de afgesproken bonus. Die hebben ze al sinds 2010 niet meer ontvangen. In werkelijkheid hebben ze dus 1,5 miljoen euro laten liggen,’ stelt Wakkie.

Commotie

Toch ontstond de afgelopen weken commotie over de bonusregeling in de politiek en samenleving. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) sprak van een ‘verkeerd signaal’ en keurde de loonsverhoging af.

Nu blijkt dat de minister een dubbelrol speelt in de affaire. Dijsselbloem gaf zelf in augustus 2014 goedkeuring aan de loonsverhoging. Ook zou hij hebben toegezegd de maatregel ‘publiekelijk te verdedigen’.

De beoogde beursgang van ABN AMRO werd vanwege de rel rond de salarissen uitgesteld. Het feit dat de bestuurders nu afzien van hun beloning verandert daar niets aan. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat die beursgang door zal gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.