economie

Belastingaangifte liever niet online? Zo kan het ook

Door Jean Dohmen - 03 maart 2015

De Belastingdienst wil dat u met een app of online aangifte doet, maar niet iedereen wil dat. Voor diegene die dat niet wil, is er een goed alternatief.

Meteen op 1 maart was het al raak: het gloednieuwe aangifteprogramma van de Belastingdienst raakte overbelast. Een flink deel van de bezoekers van belastingdienst.nl die op zoek waren naar hun persoonlijke pagina, kreeg een foutmelding omdat de servers het aantal bezoekers niet aankonden.

Het is dit jaar voor het eerst dat belastingplichtigen online op een persoonlijke pagina aangifte kunnen doen. Gegevens die al bekend zijn bij de Belastingdienst zijn automatisch ingevuld. De aangifte op de website is wennen: de opmaak is anders dan bij het elektronische aangifteprogramma, dat eerst moet worden gedownload, en de vragen zijn anders geformuleerd.

Aangifte

De aangifte-app van de Belastingdienst is uitgebreid ten opzichte van 2014, maar lijkt nog steeds slechts geschikt voor de eenvoudigste aangiften. Het wijzigen van vooraf ingevulde gegevens is bijvoorbeeld niet ­mogelijk. Dat is een probleem als gegevens niet kloppen. Niet de fiscus, maar de belastingplichtige is verantwoordelijk voor fouten.

Het vertrouwde elektronische aangifteprogramma zoals belastingplichtigen dat konden gebruiken voor de aangifte over 2013, is niet verdwenen. Ook voor de aangifte over 2014 kan dit programma worden gedownload: een uitkomst voor wie deze manier van aangifte doen prettiger vindt en zich niet senang voelt bij het online invullen van gegevens op een site van de Belastingdienst.

Programma

Probleem: de fiscus heeft dit aangifteprogramma goed verstopt op de site. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen online aangifte doen of de app gebruiken. Of belastingplichtigen dat zelf ook willen, lijkt er niet toe te doen.

Op sociale media delen gebruikers inmiddels de link waardoor bezoekers terechtkomen op de pagina waar het elektronisch aangifteprogramma kan worden gedownload: belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/aangifteprogramma_2014. De bij de fiscus al bekende gegevens kunnen apart in het programma worden gedownload.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.