economie

De fiscus herstelt een fout, met als gevolg: u moet meer betalen

Door Fleuriëtte van de Velde - 27 maart 2015

Het lukte de Belastingdienst niet om de afbouw van de heffingskorting op tijd te verwerken. Werkgevers konden er daardoor bij de loonheffing geen rekening mee houden. De fiscus eist dat geld nu alsnog op.

Burgers kunnen na het invullen van de belastingaangifte 2014 vreemd opkijken: zij krijgen soms wel de helft minder geld terug dan het jaar ervoor, of ze moeten opeens (meer) bijbetalen, terwijl hun ­situatie ten opzichte van vorig jaar niet is veranderd. Hoe kan dat?

Dat heeft te maken met de algemene heffingskorting (een fiscaal voordeel voor alle belastingplichtigen) en de arbeidskorting (een extra fiscaal voordeel voor werkenden).

‘Bijzondere beloningen’

Na de arbeidskorting is vorig jaar ook de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk gemaakt: hoe meer je verdient, hoe lager de korting en hoe meer belasting moet worden betaald. Deze afbouw van de kortingen, een wens van regeringspartij PvdA, wordt toegepast op het brutomaandsalaris, en ook op overwerk, bonussen, vakantiegeld en een dertiende maand: in belastingtermen de ‘bijzondere beloningen’.

Het lukte de Belastingdienst echter niet om de afbouw op tijd in de Voorlopige teruggaaf over 2014 te verwerken. Ook bij de bijzondere beloningen werd de afbouw niet berekend. Werkgevers konden er daardoor bij de loonheffing geen rekening mee houden. De fiscus eist dat geld nu alsnog op.

Minder korting

Iedereen die meer dan 20.000 euro bruto per jaar verdient én een bijzondere beloning kreeg of ook nog freelance-­inkomsten had, kan ermee te maken krijgen. Het gaat om vijf à zes miljoen huishoudens, onder wie huiseigenaren die te veel terugkregen via de Voorlopige teruggaaf.

Volgens de Belastingdienst gaat het ‘gemiddeld’ om 150 euro, maar dat zegt weinig, zegt Dik van Leeuwerden (56) van salarisverwerker ADP. ‘Het kan 100 euro zijn, maar ook 450 en in uitzonderlijke gevallen 1.700 euro.’

Bij het aangifteprogramma van de Belastingdienst ziet iemand alleen dat hij bijvoorbeeld 441 euro moet bijbetalen, niet in hoeverre dat komt doordat hij minder korting krijgt dan waarmee zijn werkgever rekening heeft gehouden. Wie wil weten hoe het zit, kan aan de hand van zijn loonstrook eenvoudig berekenen of en hoeveel hij te veel korting heeft ontvangen met de tool ‘berekening arbeidskorting’ op de site van ADP.

Elsevier nummer 14, 4 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.