economie

‘De nieuwe Griekse regering heeft alle vertrouwen vernietigd’

Door Tom Reijner - 17 maart 2015

Een boze Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble haalt hard uit naar de Griekse regering. Premier Alexis Tsipras houdt zich niet aan de afspraken, maar niet alleen dat, hij liegt ook zijn eigen burgers voor.

De toon tussen Berlijn en Athene is de afgelopen tijd verhard, en lijkt nog altijd niet gematigder te worden. Schäuble, die de voorbije weken al vaker werd getergd door Tsipras en consorten, rekent nu af met de Grieken, schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

Tegenslag

‘Ze hebben alle vertrouwen kapotgemaakt. We hebben hier te maken met een grote tegenslag,’ zei de minister maandagavond tijdens een discussiebijeenkomst in Berlijn.

Hij ergert zich enorm aan het feit dat de Zuid-Europeanen de schuld voortdurend bij Berlijn, Brussel en de rest van Europa leggen, terwijl ze juist eens goed naar zichzelf zouden moeten kijken.

Hij heeft geen idee wat de Grieken eigenlijk van plan zijn. ‘Griekenland heeft lang boven zijn stand geleefd’ en moet nu langzamerhand bij zinnen komen, aldus Schäuble.

Middelvinger

De toch al gespannen verhouding tussen geldschieter Duitsland en het noodlijdende Griekenland is verder verslechterd door wat nu al de ‘Fingergate‘ wordt genoemd. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis is opgedoken in een video waarin hij Duitsland zijn middelvinger toont.
http://www.youtube.com/watch?v=f5zqchLzbyc?feature=player_detailpage
Hoewel hij het obscene gebaar twee jaar geleden maakte en hij toen dus nog geen bewindspersoon was, doet de actie vandaag de dag stof opwaaien in de Duitse media.

Officieel bezoek

Maar Varoufakis zelf ontkent dat hij ooit zijn middelvinger opstak naar Duitsland, dat Griekenland de laatste jaren met heel veel geld op de been heeft gehouden. Volgens hem is het beeld gemanipuleerd, maar ooggetuigen zeggen tegenover Bild dat hij wel degelijk zwaaide met zijn middelvinger.

Overigens komt de Griekse premier Alexis Tsipras, op uitnodiging van bondskanselier Angela Merkel komende maandag naar Berlijn. Het is het eerste officiële bezoek aan de Duitse hoofdstad sinds zijn linkse partij Syriza de macht greep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.