economie

De ozb stijgt opnieuw, en sterker dan afgesproken

Door Shari Deira - 03 maart 2015

Huiseigenaren moeten dit jaar meer onroerendezaakbelasting (ozb) betalen, en de stijging is sterker dan afgesproken. Gemeenten houden zich daarmee niet aan de afspraken die hierover zijn gemaakt met het Rijk.

Gemiddeld stijgt de ozb dit jaar met 3,4 procent, blijkt uit cijfers van het Vereniging Eigen Huis (VEH). Uit het jaarlijkse onderzoek blijkt ook dat de ozb in sommige gemeenten buitenproportioneel stijgt, met tot wel 44 procent (Muiden).

Stijging

Gemeenten en het Rijk hadden afgesproken dat de ozb dit jaar met maximaal 3 procent zou stijgen, ten opzichte van 2014. De VEH dringt daarom aan op een duidelijk maximum voor de stijging van de belasting voor huiseigenaren.

De ozb in Muiden stijgt zo buitenproportioneel omdat de gemeente onder curatele staat van de provincie Noord-Holland, meldt VEH. De afvalstoffenheffing in Muiden daalt wel, maar de ozb gaat dus fors omhoog. Huiseigenaren betalen daardoor ruim 80 euro meer ten opzichte van vorig jaar.

Andere gemeenten waar sprake is van een forse stijging zijn Veendam (33 procent) en Boekel (30 procent). In 29 gemeenten is er sprake van een toename van 10 procent of meer.

Huiseigenaren in Wassenaar zijn het duurste uit. Zij betalen gemiddeld 1.212 euro per jaar aan woonlasten. In Hellevoetsluis zijn eigenaren van een huis het goedkoopst uit, met gemiddeld 527 euro.

Huis

‘Huiseigenaren worden op geen enkele wijze beschermd tegen dergelijke lastenverzwaringen. Gemeenten kunnen de belasting op het eigen huis zomaar van het ene op het andere jaar met tientallen procenten verhogen,’ zegt VEH-directeur Rob Mulder.

In sommige gemeenten gaat de ozb dit jaar juist omlaag. Onder meer in Alkmaar-Schermer en Hardinxveld-Giessendam zijn huiseigenaren dit jaar goedkoper uit dan een jaar geleden.

Behalve de ozb stijgen in sommige gemeenten ook de afvalstoffen- en rioolheffing dit jaar fors. In Eemsmond gaat de afvalstoffenheffing met 71 procent omhoog en in Smallingerland stijgt het tarief voor het ophalen van huisvuil met 40 procent. De rioolheffing in Lelystad neemt toe met 79 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.