economie

‘Dijsselbloem beloofde openlijke steun loonsverhoging ABN AMRO’

Door Elif Isitman - 31 maart 2015

Minister Dijsselbloem zou in het voorjaar van 2014 goedkeuring hebben gegeven aan de omstreden loonsverhoging voor de ABN AMRO-top. Ook zou hij hebben toegezegd die verhoging ‘publiekelijk te verdedigen’.

Dit staat in een brief van ABN AMRO die in handen is van NRC Handelsblad. De brief is gedateerd van augustus 2014 en werd verstuurd aan de stichting die voor de staat de aandelen van de bank beheert.

Opmerkelijk

De brief zou verwijzen naar een gesprek van minister Jeroen Dijsselbloem met onder meer ABN AMRO-topman Gerrit Zalm en president-commissaris Rik van Slingelandt op 7 maart vorig jaar. In dit gesprek zou Dijsselbloem hebben toegezegd de loonsverhogingen in het openbaar te verdedigen. Volgens de brief, die ondertekend is door Zalm en Van Slingelandt, waren alle partijen het toen eens over de ‘legitimiteit van de salarisverhoging’.

De brief is opmerkelijk, gezien de afkeurende reactie van Dijsselbloem vorige week toen bekend werd dat ook bestuursleden van ABN AMRO extra salaris ontvangen. Vrijdag na de ministerraad sprak hij van een ‘verkeerd signaal’ en zei hij de verhoging als ‘een graat in de keel’ te ervaren.

Wel wees hij erop dat de bank ermee binnen de wet blijft en in feite dus niets verkeerd doet. Dijsselbloem besloot daarop de beursgang van de bank uit te stellen vanwege de ontstane ‘commotie’. De Tweede Kamer sprak ook zorgen uit over de beursgang van ABN AMRO.

Onrust

Zes directieleden van ABN AMRO kregen vorig jaar een loonsverhoging van 100.000 euro toegekend als compensatie voor een wettelijk bonusverbod. De bestuurders hebben daar al vanaf 2012 recht op, met goedkeuring van het ministerie van Financiën.

De zes directieleden zagen maandag met terugwerkende kracht van de salarisverhoging over 2014 af, vanwege de ‘maatschappelijke onrust’, en omdat het de klanten, medewerkers en ‘het algemeen vertrouwen in ABN AMRO’ zou schaden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.