economie

Dubbele woonlasten? Verhuur dan uw koophuis

Door Nic Vrieselaar - 12 maart 2015

De woningmarkt zit niet overal in de lift. Om dubbele woonlasten te voorkomen, kunt u uw huis verhuren.

De aantrekkende huizenmarkt is vooralsnog een lokaal fenomeen. In de Randstad neemt de animo voor huizen weer toe, maar wie in het noorden of oosten van het land zijn huis in de verkoop zet, moet vaak nog lang wachten tot potentiële kopers de knoop doorhakken.

Dat is vervelend voor wie bijvoorbeeld door een andere baan of gezinsuitbreiding moet verhuizen en daardoor met dubbele woonlasten zit opgescheept.

Vergunning

Die lasten zijn te beperken door uw huis te verhuren. In de zomer van 2013 is de Leegstandswet versoepeld. Sinds de wetswijziging is verhuren ook voor huiseigenaren eenvoudig. Tot dan toe was de wet nog vooral bedoeld voor woningcorporaties: huizen die sloop in het vooruitzicht hadden, konden zij zo nog makkelijk tijdelijk verhuren, zonder problemen met lang­lopende contracten en lastige huurders.

Er is wel een vergunning voor nodig van de gemeente. De leges daarvoor verschillen flink. Zo rekent Amsterdam er meer dan 154 euro voor, de gemeente Oldenzaal net geen 56. Behalve bij de gemeente moet u ook toestemming vragen bij de bank waar u een hypotheek hebt op het te verhuren huis.

Het is ook aan te raden om uw opstalverzekeraar te bellen. Niet elke verzekeraar is er namelijk happig op om schade te vergoeden als u niet zelf in het huis woont. Sommige verzekeraars vergoeden schade – zoals een kapotte ruit – dan niet of vragen een hogere premie.

Honkvast

Als huiseigenaar mag u de huurprijs zelf bepalen. De opbrengsten hoeft u niet aan te geven bij de fiscus. Daar staat tegenover dat u de hypotheekrente van de lening op het huis niet mag aftrekken in de periode – maximaal vijf jaar – dat u het huis verhuurt.

Hebt u een huurder gevonden? Dan is het ook goed om te weten dat u daar niet eeuwig aan vastzit: de gebruikelijke huurbescherming geldt niet. U moet wel minimaal een huurovereenkomst voor zes maanden sluiten, maar huurders hebben een opzegtermijn van één maand, voor verhuurders geldt drie maanden.

Mocht zich een potentiële koper aandienen, dan krijgt u dus geen problemen met honkvaste huurders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.