economie

Economische groei trekt verder aan, begrotingstekort daalt

Door Shari Deira - 05 maart 2015

De economische groei trekt dit jaar aan tot 1,7 procent, en volgend jaar tot 1,8 procent. De daling van de euro ten opzichte van de dollar en de dalende olieprijs hebben gunstige effecten op de Nederlandse economie.

Het Centraal Planbureau (CPB) ging in een eerdere raming nog uit van een groei van 1,5 procent. Dat wordt nu dus naar boven bijgesteld.

Consumptie

Volgens het CPB is er sprake van gestaag herstel, dat dit jaar ook wordt gedragen door binnenlandse bestedingen. De consumptie van huishoudens groeit dit jaar naar verwachting met 1,5 procent. Verder hebben de dalende olieprijs en de stand van de euro ten opzichte van de dollar een gunstig effect.

Het onderzoeksinstituut verwacht meer investeringen (3,8 procent), een hogere export (4,8 procent) en import (5,3 procent). Het aantal werklozen zal dit jaar waarschijnlijk uitkomen op 7,2 procent, iets lager dan een jaar geleden (7,4 procent). In 2016 zal de werkloosheid uitkomen op 7 procent.

Overheid

Het herstel van de economie heeft een gunstig effect op de overheidsfinanciën. Het begrotingstekort daalt licht naar 1,8 procent, ruim onder de norm van Brussel, die een maximum toestaat van 3 procent. Het tekort daalt in 2016 verder, naar 1,2 procent.

Voor het eerst sinds 2009 zal de overheid minder gaan uitgeven. In 2014 waren de collectieve uitgaven nog 47,3 procent van het bruto binnenlands product, alles wat burgers en bedrijven in een jaar verdienen, in 2016 is dat 45,1 procent. De overheid geeft vooral minder uit aan zorg en sociale zekerheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.