economie

Een draai om de oren voor bankbobo’s van ABN AMRO

Door Jean Dohmen - 27 maart 2015

Jean Dohmen, chef van de redactie Economie van Elsevier, vindt dat de salarisverhoging voor de top van ABN AMRO getuigt van een gebrek aan gevoel voor wat er leeft in de samenleving. Maar de bank overtreedt de regels niet.

Zouden de zes topmannen van ABN AMRO echt verbaasd zijn over de woedende reacties op hun loonsverhoging? Hadden ze nu echt gedacht dat de rest van het land begripvol zou knikken toen ze bekendmaakten dat ze er de man 100.000 euro bij kregen?

Het vertrouwen in bankiers is, acht jaar na het uitbreken van de kredietcrisis, nog steeds dramatisch laag. Op de maatschappelijke ladder staan ze waarschijnlijk nog lager dan journalisten.

Stupide

Op zo’n moment besluiten dat er wel een tonnetje bij kan, getuigt van een pijnlijk gebrek aan gevoel voor wat er leeft in de echte wereld. Publicitair – dat staat buiten kijf – is het een stupide zet. Zie je wel, hoor je de mensen zeggen, die bankiers zijn geen steek veranderd.

Maar dat betekent niet dat de loonsverhoging ook illegaal is en dat alle schuld zomaar in de schoenen van de bank geschoven kan worden. De NVB, de lobbyclub van banken, zei meteen al dat ABN AMRO de afspraken niet overtreedt, iets wat PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën niet kon tegenspreken.

Kabinet en Tweede Kamer zijn er in het verleden mee akkoord gegaan. Die spagaat klonk door in alles wat de bewindsman over de kwestie zei. Ja, het mocht. Maar het was een kwestie van ‘moraliteit’ om er vervolgens toch maar van af te zien. Je kan ook zeggen: Den Haag heeft zitten slapen en plengt nu krokodillentranen.

Beursgang

Om de top van ABN AMRO op hun nummer te zetten, kondigde Dijsselbloem aan de beursgang op te schorten, al haastte hij zich erbij te zeggen dat het hopelijk ‘niet lang’ gaat duren. Ook dat lijkt vooral voor de bühne.

Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat de beursgang, die 15 miljard in het laatje moet brengen, net nu de beurzen het goed doen, wordt uitgesteld omwille van een domme loonsverhoging van zes keer een ton voor een handvol bankbobo’s.

Elsevier nummer 14, 4 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.