economie

Goedkoper op vakantie? Misschien is huizenruil iets voor u

Door Lizanne Schipper - 27 maart 2015

Duizenden Nederlanders regelen voor hun vakanties en stedentrips gratis accommodatie via huizenruilsites. Goedkoop, maar niet voor iedereen geschikt. Je moet de sleutel van je huis wel aan vreemden durven geven.

Zo’n 2.200 Nederlanders ruilen via de website huizenruil.com zo’n twee tot vijf keer per jaar hun huis voor een korte of langere vakantie. De aanwas van enkele honderden deelnemers per jaar is gestaag. Voor een gratis verblijf tijdens hun vakanties kunnen zij kiezen uit 63.000 woningen in 150 landen. En het is niet de enige huizenruilsite die in Nederland actief is.

Een blik op het online-aanbod wakkert de begeerte aan. Neem die loft van 200 vierkante meter in hartje New York. Maar of de eigenaar daarvan wil ruilen met de bewoner van een rijtjeshuis in Zoetermeer? De ruiler moet reëel blijven, al valt er voor elke huizenbezitter wel iets te regelen, zegt Corinne Nieman (45) van huizenruil.com. ‘Je hebt ook rijtjeshuizen in Dublin.’

Hogeropgeleid

De bijna duizend Amsterdamse leden hebben het voor het uitkiezen. Amsterdam staat in de wereldwijde ruilranglijst op nummer vier van populairste steden, na Parijs, Londen en New York. Volgens een onderzoek uit 2013 door de universiteit van Bergamo in Italië is ruim 70 procent van de huizenruilers hogeropgeleid en vallen de meeste frequente gebruikers in de leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar. Vaak zijn het ook gezinnen.

De trend in Nederland is volgens Nieman om – naast vakanties in het buitenland – weekendjes te swappen met landgenoten. Zo kent zij een Amsterdamse die geregeld ruilt met de bewoners van een huis in de bossen bij Assen, inclusief hond om samen over de heidevelden te dwalen.

Meedoen aan huizenruil is eenvoudig. Voor rond de 100 euro per jaar ben je lid. Je stelt een profiel op, plaatst wat aardige foto’s van je huis en het speuren naar een aanlokkelijk vakantieadres kan beginnen. Enige flexibiliteit is daarbij gewenst. Wie zijn zinnen zet op net die ene week in dat ene Italiaanse dorp, moet het wel erg treffen. Het is daarom handig om bij zowel de zoektocht als het eigen profiel enkele voorkeuren – een bepaalde periode, land, zwembad – aan te vinken. Dat voorkomt schieten met hagel of een lawine van loze voorstellen.

Spullen

Huizenruil moet bij je passen. Je moet niet alleen realistisch en flexibel zijn, maar ook makkelijk met je spullen en niet al te argwanend. Van de huizenruilers gelooft ruim driekwart in de betrouwbaarheid van de medemens, blijkt uit Italiaans onderzoek. Huizenruil.com gaat daar ook van uit. De bank- en adresgegevens van een nieuw lid worden geverifieerd, maar daar blijft het bij. Dus geen borg of extra verzekering.

Omdat je niet verhuurt, maar uitleent aan ‘vrienden’ kun je bij schade in principe aanspraak maken op je eigen inboedel- of opstalverzekering of de aansprakelijkheidsverzekering van de ander. Al kan het geen kwaad om voor de zekerheid nog even je licht op te steken bij de verzekeraar.

Op huizenruil.com staat een modelcontract dat beide partijen kunnen invullen, de ‘code van goed gastheerschap’. Net als bij andere ruil- en leeninitiatieven heerst de gedachte dat van openbare reviews een corrigerende werking uitgaat.

Zekerheid

Sommige huizenruilsites bouwen meer veiligheid in. Zo heeft holidaylink.com een garantiefonds dat tot 3.000 dollar (omgerekend 2.800 euro) schade uitkeert als de verzekeraar niet over de brug komt. Guesttoguest.com biedt de mogelijkheid van een borg, extra verificatie van persoonsgegevens en een aanvullende verzekering tegen schade of bij annulering.

Wederkerigheid geeft misschien wel de meeste zekerheid: als jij niet wilt dat de ander jouw tuindeuren laat openstaan, rode wijn morst op jouw kelimtapijt of een barst in een vaas stilletjes naar de muur keert, zul je dat zelf ook niet doen.

Elsevier nummer 14, 4 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.