economie

Grieken beloven lijst met zware hervormingen

Door Shari Deira - 20 maart 2015

Het lijkt erop dat de nieuwe Griekse regering toenadering zoekt tot andere lidstaten van de Europese Unie. In het spoedoverleg over de financiële situatie van het land, hebben de Grieken toegezegd snel met een lijst hervormingen te komen.

‘De Grieken hebben zich verplicht zeer snel, binnen enkele dagen met specifieke voorstellen voor hervormingen te komen,’ zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de nacht van donderdag op vrijdag. Merkel was een van de deelnemers van het beraad.

Schuldencrisis

Om wat voor voorstellen het precies gaat, blijft nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat ze eerst worden voorgelegd aan de internationale geldschieters, voordat er geld gaat naar Griekenland. De eurogroep kan als het nodig is snel bij elkaar komen, om hierover een beslissing te nemen.

Een groepje Europese leiders, onder wie eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem, sprak ruim vier uur met de Griekse premier Alexis Tsipras over hoe het nu verder moet met de schuldencrisis van het Zuid-Europese land. Dat overleg kwam er op verzoek van Tsipras zelf, die zich zorgen maakt nu de bodem van de staatskas in zicht komt.

Tsipras zei na het overleg dat iedereen ‘zijn best wil doen om Griekenland er financieel zo snel mogelijk bovenop te helpen’. Hij was naar eigen zeggen ‘optimistischer’ dan voor het overleg. Merkel zei op haar beurt: ‘Alles moet snel gaan, maar er moet wel eerst een lijst met Griekse bezuinigingen komen.’ Maandag zal Tsipras een bezoek brengen aan Merkel in Berlijn.

Confrontaties

De verklaring die na het overleg werd vrijgegeven, is zeer beperkt. ‘We herbevestigen het akkoord van 20 februari,’ is de eerste zin van de tekst. In februari spraken Europese leiders met Griekenland af dat het steunprogramma wordt verlengd tot eind juni.

Ingewijden in Brussel zeggen dat het urenlange overleg vrij zakelijk is verlopen, in tegenstelling tot eerdere bijeenkomsten waarbij het uitliep op harde confrontaties tussen Griekenland en Duitsland. Hierdoor werden de geruchten aangezwengeld dat landen van de eurozone de Grieken liever zagen vertrekken.

Spaargeld

Griekenland heeft nog enkele weken te gaan voor het land zonder geld zit. De Griekse bevolking maakt zich al ernstige zorgen. Banken maakten donderdag bekend dat veel spaarders hun geld van de bank halen.

Tsipras was tot vandaag huiverig over nieuwe hervormingen, omdat hij nadrukkelijk campagne had gevoerd met de boodschap  dat er een eind zou komen aan de bezuinigingen. Voorafgaand aan het overleg zei hij dan ook dat de Europese Unie meer politieke initiatieven nodig heeft die  ‘democratie en verdragen’ respecteren, zodat Griekenland de crisis achter zich kan laten en verder kan groeien.

https://www.elsevierweekblad.nl/Economie/achtergrond/2015/2/Grieken-vragen-formeel-om-verlenging-noodkrediet-1709861W/

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.