economie

‘Ik ben vrij zuinig, met kinderen ben je al genoeg kwijt’

Door Lizanne Schipper - 19 maart 2015

Elke week praat Elsevier met iemand over zijn of haar financiën. Dit keer met de 44-jarige Johan André de la Porte, zelfstandig IT-adviseur en eigenaar van softwarebedrijf Building Focus.

Na jaren als ICT-manager bij de Nederlandse Spoorwegen kreeg ik de verantwoordelijkheid over de vastgoedportefeuille. De stations dus. Ik begon een avondstudie vastgoedkunde, en kwam er zo achter dat die sector op het vlak van ICT nog een hele slag heeft te gaan. In 2012 begon ik als zelfstandig adviseur.

‘Door Europese regelgeving en aangescherpte financieringseisen is er een keiharde noodzaak om zaken op orde te brengen. Ik heb geen moment stilgezeten. Naast interimklussen heb ik met twee partners een softwarepakket voor vastgoedbedrijven ontwikkeld. Daarmee is net de eerste klant aan het werk gegaan.

‘Per maand kan ik mezelf 4.500 euro uitkeren. Ik werk bij de klant, of vanuit ons jarentwintighuis in Voorburg, dat ons maandelijks ongeveer 1.000 euro netto kost. We wonen er met onze drie schoolgaande kinderen.

‘Ik ben vrij zuinig, aan mezelf geef ik weinig uit. Twee pakken per jaar voor zo’n 300 euro per stuk en wat overhemden, dan ben je er wel. Met opgroeiende kinderen ben je al genoeg kwijt, aan bijvoorbeeld sportclubs en de huiswerkcursus. Onlangs hebben we nog hockeyschoenen van 90 euro gekocht voor onze dochter. De huiswerkcursus kost 435 euro per maand. Gelukkig is die alleen voor de oudste nodig.

‘Heel veel tijd voor hobby’s heb ik niet, maar ik fiets graag en ik houd van koken. Dat hoeft niet duur te zijn. Met Oud en Nieuw heb ik een varkensschouder klaargemaakt, 9 kilo vlees voor 50 euro: een mooi diner voor vier gezinnen. Ik maak ook graag een Indische rijsttafel. De ingrediënten daarvoor koop ik bij een Chinese supermarkt in de buurt. Voor ons vijven reken ik dan al gauw 75 euro af.

‘Deze winter heb ik een lang weekend geskied met een groep vrienden, daar heb ik zo’n 1.000 euro aan uitgegeven. Komende zomer gaan we met het gezin naar Frankrijk. Drie jaar geleden hebben we een verre reis gemaakt naar Indonesië. Dat willen we nog een keer doen, misschien naar Zuid-Amerika. Maar daar gaan we nog even voor sparen.’

Elsevier nummer 13, 28 maart 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.