economie

Kritiek of niet, ABN AMRO houdt vast aan salarisverhoging

Door Shari Deira - 27 maart 2015

Alle kritiek ten spijt, ABN AMRO houdt vast aan de salarisverhoging voor de top van de bank. De top zegt dat de loonsverhoging terecht is, omdat eerder gemaakte afspraken worden nagekomen.

Dat blijkt uit een interne brief, die vrijdag is verstuurd door de raad van commissarissen van de bank en is ondertekend door ABN AMRO-president-commissaris Rik van Slingelandt.

Salaris

Op de loonsverhoging van 100.000 euro voor de raad van bestuur van de bank kwam veel kritiek, ook vanuit de bank zelf. ‘De negatieve beeldvorming die is ontstaan, betreuren we en daarom willen wij als raad van commissarissen, verantwoordelijk voor de beloning van de leden van de raad van bestuur, graag via deze weg reageren,’ staat in de brief.

Verder schrijft de raad van commissarissen dat het bestuur van de bank eigenlijk is teruggegaan van een totale beloning, salaris inclusief bonussen, van 912.000 euro naar een totale beloning van 708.000 euro.

‘We vinden het belangrijk dat gemaakte afspraken nagekomen worden. Dit past bij goed werkgeverschap. De raad van bestuur heeft twee jaar vrijwillig afgezien van de verhoging die hen toekwam vanwege onder andere het negatieve sentiment. Dat vinden wij niet langer acceptabel.’

Bovendien, benadrukt de raad van commissarissen, dat de huidige raad van bestuur pas is aangetreden na de nationalisatie van ABN AMRO. De raad vindt het ‘niet verantwoord’ om medewerkers twee jaar na aantreden, zonder aanwijsbare reden ‘een derde van het inkomen af te nemen’.

Beursgang

Vanuit de politiek werd er kritisch gereageerd op het nieuws over de salarisverhoging. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën liet vrijdag weten een besluit over de geplande beursgang van de bank, voorlopig uit te stellen.

Volgens Dijsselbloem is er eerst ‘rust nodig rond de bank’. ‘Zo’n groot besluit, waar alle belastingbetalers aan hebben bijgedragen, vergt rust en vertrouwen.’ Dat laatste is zoek, zegt de minister.

Vorige week zei Dijsselbloem over de salarisverhoging: ‘Ik vind dit een verkeerd signaal. In een tijd waarin banken bezig zij met herstel, waarin sprake is van herstructurering en veel banen verloren gaan in deze sector, is dit slecht te begrijpen. Het zit mij en velen als een graat in de keel.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.