economie

Mogherini praat met Havana over Europese toenadering tot Cuba

Door Elif Isitman - 25 maart 2015

De Europese Unie en Cuba ondernemen stappen om het herstel van de banden te versnellen. Ze hopen aan het einde van dit jaar tot een akkoord te komen.

Dit zei EU-chef Federica Mogherini tijdens haar bezoek aan Havana. In navolging op de versoepeling van de diplomatieke relaties tussen de Verenigde Staten en Cuba, gaat nu ook de EU verder onderhandelen met het communistische eiland. Mogherini sprak onder meer met de Cubaanse president Raùl Castro, de minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez en de Cubaanse leider van de katholieke kerk.

Handelspartner

De banden tussen de EU en Cuba verslechterden in 2003, na een hardhandig optreden van de Cubaanse autoriteiten tegen Europese journalisten en activisten. In april van vorig jaar  startte de EU al met onderhandelingen om de diplomatieke banden weer aan te halen.

Na Venezuela is Europa de grootste handelspartner van Cuba, en tevens een van de grootste investeerders in de toeristische sector van het land.

Hulp

Toen de Amerikanen met Cuba begonnen te onderhandelen in december, zette Cuba de Europese onderhandelingen tijdelijk stop. Die zijn nu dus weer hervat. Volgens Mogherini vormen de Verenigde Staten en de EU ‘geen concurrenten’ van elkaar omdat het Europese herstelproces anders zou verlopen.

Christian Leffer, hoofdverantwoordelijke voor de EU-onderhandelingen met Cuba, gaf aan dat een van de grootste kernpunten is dat Cuba weigert bepaalde mensenrechtenverdragen te ondertekenen. Mogherini kondigde verder aan voor 50 miljoen euro aan hulp te verlenen om de agrarische sector en de economie op het eiland nieuw leven in te  blazen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.